Eb-2016: Izland szerezte a selejtezők legnagyobb meglepetését

Ünnepel Reykjavík: holland blama sima vereséggel Izlandon

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők A csoportjában három forduló után az ezúttal Kazahsztánban diadalmaskodó Csehország és a Hollandiát óriási meglepetésre megérdemelten legyőző Izland százszázalékos mérleggel áll, míg Hollandiának három, a Lettországban ikszelő Törökországnak pedig mindössze egy pontja van.

IZLAND–HOLLANDIA

Izland még soha nem voltak képes megverni Hollandiát sem barátságos, sem tétmeccsen. Már a meccs elején volt okuk a szomorkodásra a hollandoknak, hiszen a 10. percben Van der Wiel rossz ütemű és fölösleges szabálytalansága után tizenegyeshez jutott Izland. Gylfi Sigurdsson állt a labda mögé, és rövid nekifutás után jobbal a bal alsóba küldte a labdát. Cillesen érezte az irányt, de nem védhetett. 1–0

Ettől kezdve az egész első félidőben fölényben játszott Hollandia, de helyzetbe alig-alig tudtak kerülni a vendégek. Alacsony színvonalú, küzdő jellegű volt a játék. A lelke mélyén minden néző azt várta, mikor érnek véget a félidei szenvedések, amikor teljesen váratlanul feltűnt a holland kapu előtt Izland, és növelte az előnyét.

A 42. percben ugyanis jobb oldali szöglet után ide-oda pattogott a labda a tizenhatoson belül, majd Van der Wielről röviden pattant el, érkezett Sigurdsson, és jobbal, kapásból, 7 méterről irgalmatlan erővel a léc alá vágta a hazaiak második gólját. 2–0

A második félidőre Izland eleve úgy jött ki, hogy megerősítette védekezését, és kizárólag az ellentámadásokra összpontosított. Ez nem tett jót a meccsnek. A hollandok persze ettől még megverhették volna az északiakat, csakhogy ehhez mondjuk helyzetbe kellett volna kerülniük, márpedig a második félidőben erre sokáig nem volt példa. Jó izlandi ellentámadásokra már inkább.

Hiába mondta a meccs előtt Guus Hiddink, hogy biztos a holland győzelemben, az izlandiak máshogy gondolták. Teltek-múltak a percek, és a kinyíló vendégvédelem még a hazaiaknak adott gólszerzési lehetőséget, de ezeket egytől egyig elügyetlenkedték.

Végül aztán egészen izgalmas kis meccs kerekedett az Eb-selejtezőből az utolsó tíz percre, és a hazai közönség lelkes énekszóval kísérte, ahogy a hollandok szánalmasan nyomozták a labdát.

Ezzel megszületett a nagy meglepetés, a toronymagas esélyes Hollandia lényegében nagyon simán elhasalt az reykjavíki stadionban. Izland teljesen megérdemelte a győzelmet, mert végig koncentráltan játszott, helyzeteit jól használta ki, és egyértelműen bejelentkezett a továbbjutásra hajtók közé.

LETTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG

A selejtezősorozatot az Izland és Csehország elleni zakóval kezdő Törökországnak Rigában már mindenáron három pontot kellett volna szereznie, lévén így is alaposan leszakadt. Az izlandiak Hollandia és a csehek Kazahsztán elleni győzelme tovább rontotta a törökök kedvét, hisz így két rivális is százszázalékos teljesítménnyel áll – a félholdasok pedig ismét csak szenvedtek. A 40. percben csereként beállt Bilal Kisa egy hatalmas ballábas bombával szerzett a szünet után vezetést a törököknek, ám hét perccel később Valerijs Sabala tizenegyesből egyenlített. Törökország három forduló után egy ponttal szerénykedik a csoport utolsó helyén.

KAZAHSZTÁN–CSEHORSZÁG

Háromból három: Csehország a labdarúgó Eb-selejtezők 3. fordulójában is győzelmet aratott, miután idegenben 4–2-re, simán legyőzte Kazahsztánt.

A cseheknek nem kellett sokat izgulniuk a mérkőzésen: a 13. percben Borek Dockal lőtte át a kazah védelmet, a szünet előtt pedig David Lafata egy teljesen kijátszott akciót befejezve növelte az előnyt. Az 56. percben a kazah Jurij Logvinyenko eltalálta a kapufát, a csehek pedig fordulásból eldöntötték a mérkőzést, Ladislav Krejcí szerzett gólt az ellentámadás végén.

Logvinyenko a 84. percben még szépített, a csereként beállt Tomás Necid góljára pedig a 91. percben ismét Logvinyenko felelt, beállítva a végeredményt. Logvinyenko ezen az egy meccsen több gólt szerzett, mint eddig egész válogatott pályafutása során összesen, ráadásul a mesterhármastól is csak centikre volt. Az első két mérkőzésén Hollandiát és Törökországot legyőző csehek valósággal száguldanak a kontinenstorna felé.

BOSZNIA-HERCEGOVINA–BELGIUM

Az első kalapból sorsolt bosnyákok az első két selejtezőjükön csupán egy pontot kapartak össze, így hiába érkezett a legerősebb csoportrivális Zenicára, a győzelem kötelező lett volna Muhamed Besicék számára. Egy félidő elteltével meg is volt a vezetés: bár a belgák birtokolták többet a labdát és alakítottak ki veszélyesebb támadásokat, egy Miralem Pjanic,Edin Dzeko ellencsapás végén utóbbi 12 méterről ballal bevágta a vezető gólt.

A fordulás után szinte azonnal egyenlítettek a „vörös ördögök": a jobb oldalon felfutó Toby Alderweireld passzát követően Radja Nainggolan 17 méterről laposan lőtt, és mivel a meccs addigi hőse, Asmir Begovic kapus elszámította magát, a labda a segítségével a hálóba került.

Jöttek a bosnyákok: a kiugró Pjanic lövését Vincent Kompany a gólvonal előtt blokkolta, majd Dzeko fejesét védte óriási bravúrral Thibaut Courtois – nem született újabb gól, maradt az 1–1.

Besic amúgy jó meccset zárt, a gyorsértékelések szerint Gareth Bale után hatékonyan semlegesítette Eden Hazard-t is.

WALES–CIPRUS 

Bár a walesiek nagyon korán cserére kényszerültek Simon Church sérülése miatt, a váltás jól sült el, hiszen a beálló David Cotterrill beadása nyomán a labda mindenki felett elszállt, és a hálóban landolt a 13. percben. Tíz perc múlva jött a második hazai gól, Gareth Bale nagyszerű passzából Hal Robson-Kanu került nagy helyzetbe – nem is hibázott! Vincent Labanszabadrúgásból még a szünet előtt szépített – Wayne Hennessey kapus mellényúlt a labdának –, és mivel Andy King egy durva belépőért a 47. percben piros lapot kapott, a vendégek szinte a teljes második félidőt emberfórban játszhatták végig. Hiába, nem sikerült egyenlíteniük.

ANDORRA–IZRAEL

Omer Damari nagyon korán berúgta az izraeliek vezető gólját, és bár a hazai válogatott gólrekordere, Ildefons Lima (9) büntetőből egyenlített – a veterán védő már a második gólját szerezte ebben az Eb-sorozatban –, Damari még a szünet előtt beügyeskedte a másodikat is. Lima ráadásul sérülés miatt még a szünet előtt cserére kényszerült, így a meccs hőse nem ő, hanem a harmadik gólját is bevágó Damari lett. A lefújás előtt nem sokkal Tomer Hemed is feliratkozott a góllövők közé, az addig nagyokat védő Ferran Pol kapus szabálytalanságát torolta meg büntetőből.

MÁLTA–OLASZORSZÁG

Ha nem találunk gólerős játékosokat, akkor nekünk kampec – vallott őszintén a máltai találkozó előtt legnagyobb gondjáról az olaszok szövetségi kapitánya, Antonio Conte, aki ezúttal a Graziano Pelle, Ciro Immobile csatárkettőssel kezdett, a középpályán pedig a Manuel Pasqual, Claudio Marchisio, Marco Verratti, Alessandro Florenzi, Antonio Candreva ötösnek szavazott bizalmat. A védelmi triót ezúttal Matteo Darmian, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci alkotta – érdekes összehasonlítani a mostani squadra azzurrát a tavaly Máltán vendégszerepelttel: akkor Cesare Prandelli a Gianluigi Buffon – Ignazio Abate, Bonucci, Andrea Barzagli, Mattia De Sciglio – Marchisio, Riccardo Montolivo, Andrea Pirlo – Emanuele Giaccherini (Candreva, 61.), Mario Balotelli (Alberto Gilardino, 86.), Stephan El Shaarawy (Alessio Cerci, 75.) „tizennéggyel" operált.

Természetesen a vendégek kezdtek jobban, Immobile már az első percben betalált volna, majd Pelle a lécre, a Luis Suárez harapása óta a gólszerzést a vérében tudó Giorgio Chiellini és Bonucci a kapufára fejelte Pasqual beadásait – utóbbi eset után viszont a debütánsGraziano Pelle a hálóba kotorta a lecsorgó labdát. 0–1!

Nem sokkal ezt követően, a 28. percben tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés, amikor Michael Mifsud piros lapot kapott Florenzi letalpalásáért, majd ahogyan azt vártuk, az olaszok kényelmesen elfutballozgattak a szünetig.

A pihenőt követően sem igazán tudtak felpörögni az olaszok, egy elpuskázott Immobile-zicceren kívül semmi érdekes nem történt, a 72. percben viszont a román játékvezető, Ovidiu Hategan feldobta a mérkőzést, amikor kiállította a kapu felé törő André Schembrit lerántó Leonardo Bonuccit!

Conte Angelo Ogbonnát, Alberto Aquilanit és Giovincót cserélte be a második félidőben, utóbbi lőtt a végén még egy kapufát – minimális erőbefektetéssel védte meg a három pontot az olasz válogatott, amely zsinórban negyedszer is győzött, és immáron 23 Eb-selejtezőn veretlen.

NORVÉGIA–BULGÁRIA

Az egyaránt egy sikerrel és vereséggel kezdő csapatok csatáján a norvégok hazai pályán 2–1-re legyőzték Bulgáriát, de az igazi szenzációt az jelentette, hogy a 64. percben csereként pályára lépett Martin Ödegaard, ezzel 15 évesen és 300 naposan a sorozat legfiatalabb játékosává avanzsált.

HORVÁTORSZÁG–AZERBAJDZSÁN

A horvátok a máltaiak (2–0) és a bolgárok elleni (1–0) szoros siker után Azerbajdzsán ellen már nem bíztak semmit a véletlenre, és már a 11. percben vezetést szereztek Andrej Kramaric révén, majd a félidő derekán beálló Ivan Perisic duplája, és Marcelo Brozovic találata után 4–0-val fordultak. Egy órányi játékhoz közeledve Luka Modric büntetőből növelte az előnyt, majd Rashad Farhad Sadygov öngólja állította be a végeredményt (6–0).

EURO 2016, SELEJTEZŐ,

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

  • IZLAND–HOLLANDIA 2–0 (2–0)
  • KAZAHSZTÁN–CSEHORSZÁG 2–4 (0–2)
  • LETTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 1–1 (0–0)

AZ ÁLLÁS

  • 1. Izland 3 3 – – 8–0 +8  9
  • 2. Csehország 3 3 – – 8–4 +4  9
  • 3. Hollandia 3 1 – 2 4–5 –1  3
  • 4. Lettország 3 – 2 1 1–4 –3  2
  • 5. Kazahsztán 3 – 1 2 3–7 –4  1
  • 6. Törökország 3 – 1 2 2–6 –4  1

B–CSOPORT

  • BOSZNIA-HERCEGOVINA–BELGIUM 1–1 (1–0)
  • ANDORRA–IZRAEL 1–4 (1–2)
  • WALES–CIPRUS 2–1 (2–1)

A CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Wales 3 2 1 – 4–2 +2  7
  • 2. Izrael 2 2 – – 6–2 +4  6
  • 3. Belgium 2 1 1 – 7–1 +6  4
  • 4. Ciprus 3 1 – 2 4–5 –1  3
  • 5. Bosznia-Hercegovina 3 – 2 1 2–3 –1  2
  • 6. Andorra 3 – – 3 2–12 –10  0

H-CSOPORT

  • HORVÁTORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 6–0 (4–0)
  • MÁLTA–OLASZORSZÁG 0–1 (0–1)
  • NORVÉGIA–BULGÁRIA 2–1 (1–1)

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Horvátország 3 3 – – 9–0 9 9
2. Olaszország 3 3 – – 5–1 4 9
3. Norvégia 3 2 – 1 5–3 2 6
4. Bulgária 3 1 – 2 3–4 –1  3
5. Málta 3 – – 3 0–6 –6  0
6. Azerbajdzsán 3 – – 3 2–10 –8  0

Kimaradt?