Dúlnak az indulatok a Forma–1-ben Bianchi balesete miatt

Fájdalommal vegyes felháborodás és döbbenet érzékelhető pilóták, csapattagok, szakértők és szurkolók megnyilvánulásaiból egyaránt Jules Bianchi Japán Nagydíjon elszenvedett balesete után. Mint ismeretes, az esőáztatta pályán kicsúszó Jules Bianchi az éppen Adrian Sutil autóját elszállító darus-kocsinak ütközött neki. Állapota válságos.

„Évek óta beszélünk már arról, hogy nem akarjuk a pályán látni ezeket a munkagépeket. Szégyenteljes, hogy mindig meg kell várnunk azt, hogy valami komoly történik, mielőtt ezeket az aggályokat bárki is komolyan kezdi venni. A traktornak nem szabadna pályára lépni, amíg nincs ott a biztonsági autó, vagy amíg nem lép életbe a piros zászlós jelzés!” – fakadt ki Bianchi honfitársa, a korábbi F1-es pilóta, Olivier Panis.

A szintén francia Patrick Tambay szerint a Forma-1 sok szempontból óriásit fejlődött a biztonság kapcsán, de azt „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy most ott volt egy traktor a bukótérben.

A „megmondóember” Jacques Villeneuve is kifejtette véleményét az esetről: „Módosítani kell a biztonsági autós szabályokon. Nincs szükségünk a mérlegelésre, ha egy versenygépet el kell távolítani a pályáról, akkor egészen egyszerűen be kell küldenünk a biztonsági autót. Amerikában ez mindig is így volt. Az a baj, hogy amikor az FIA pályára küldi a biztonsági autót, a közönség és a média állandóan panaszkodni kezd, hogy ezzel megsemmisítik magát a versenyt. Való igaz, néha ez belassítaná a versenyeket, de legalább elkerülhetnénk az olyan eseteket, mint a legutóbbi.”

A Williams mérnökeként dolgozó Rob Smedley még tovább menne a biztonság kérdésében és szorgalmazza a zárt pilótafülkék bevezetését, amely korábban Felipe Massa hungaroringi és Maria de Villota angliai balesete kapcsán merült fel.

„Technikai szempontból ezt nagyon könnyen felszerelhetnénk. Hogy változtatott volna-e bármin Jules esetében, arról fogalmam sincs. Ez a megoldás megváltoztatná a Forma–1-es autók kinézetét, ami szerintem vitára adhat okot, hiszen ezek az autók nyílt kerekű, nyílt pilótafülkéjű versenygépek. Hogy ez megváltoztatná-e kicsit a formulát? Ha megnézzük 2014-es és az 1950-es autókat, amely évben a bajnokság kezdődött, szerintem nem láthatunk sok hasonlóságot. Hogy a kinézet számít-e? Nos, nekem nem, másoknak viszont talán igen” – jelentette ki a szakember.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?