Visszavonul minden idők legjobb sakkozónője, Polgár Judit

Minden idők legjobb sakkozónője a londoni Times című lapnak azt mondta, hogy a Norvégiában zajló olimpia után befejezi a versenysportot. A 38 éves, kétszeres női sakkolimpai bajnok Polgár Judit a jövőben a gyermekek sakkozásával szeretne foglalkozni.

Polgár Judit a sakktörténet legjobb női sakkozója. Legmagasabb pontszámát, 2735 pontot 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a 8. hely volt, amit először 2004 januárban ért el. A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje.

Polgár Judit az első lány, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyert, ráadásul két alkalommal. Ő az első nő, aki a legjobb 10 közé került az abszolút világranglistán és szintén ő az első nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőn vett részt (2005-ben). Pályafutása alatt 10 világbajnokot győzött le: Kaszparov, Karpov, Anand, Szpasszkij, Topalov, Halifman, Kaszimdzsanov, Ponomarjov, Szmiszlov, Carlsen. A férfi nemzetközi nagymester címet 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, ami akkor világcsúcs volt.

Hét olimpián volt a magyar férfi sakkválogatott tagja, közte a 2002-es sakkolimpián ezüstérmet szerzett csapatnak, és egyéni eredménye a mezőny 3. legjobb eredménye volt. A női csapat tagjaként két olimpián vett részt, 1988-ban és 1990-ben, amikor mindkét alkalommal a magyar csapat szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

A 38 éves, kétgyermekes Polgár Judit jelenleg is olimpián játszik (a norvégiai Tromsöben), tagja a magyar nyílt válogatottnak, amelyik egy fordulóval az olimpia zárása előtt a második helyen áll, és minden esélye megvan az aranyéremre.

Kapcsolódók

Kimaradt?