Álomdöntő után Mark Selby a sznúker új királya

Az ötszörös világbajnok Ronnie O'Sullivan gyengén játszott, de így is sokáig vezetett a sheffieldi vb-döntőben. A fáradt Mark Selby mélyről jött vissza, nagyon küzdött és 18-14-re nyerte el a címet.

Az első helyen kimelt vb-címvédő, Ronnie O'Sullivan meggyőző formában volt az egész világbajnokság alatt, átment a mezőnyön: Robin Hullt 10-4-re, Joe Perryt (11-9-es hátrányból fordítva) 13-11-re, a 2005-ben világbajnok Shaun Murphyt 13-3-ra, Barry Hawkinst 17-7-re verte.

A harmadik helyen kiemelt Mark Selby kicsit döcögősebben jutott el a döntőig, az első körben Michael White-ot csak 10-9-re győzte le, két simább meccs után (Ali Carter 13-9, Alan McManus 13-5) az elődöntőben nagyon megszenvedett a világelső Neil Robertsonnal (17-15).

Az ötszörös világbajnok O'Sullivan a döntő első napján, vasárnap 10-7-es előnyt szerzett, de úgy, hogy az utolsó két játékot a maratoni elődöntő miatt hullafáradt Selby nyerte. A döntő második napján Selby feljött 10-5-ről 10-10-re. O'Sullivan rosszul játszott, könnyű lökéseket rontott, Selby nagyon koncentrált, de 10-10-nél többet is hibázott a 21.játékban.

A közönség hüledezett

O'Sullivan sem volt elég magabiztos, semmi kockázatot nem vállalt, biztonsági lökést választott többször is, szerencséje sem volt. Mindketten amatőr hibákat vétettek, elbizonytalanodtak, 35 percig tartott a játék, érezhető volt, hogy ez a döntő fordulópontja lehet. Selby sorozatban hat játékot nyert, 11-10-re vezetett, ebben a pillanatban hatalmas volt a formakülönbség, Selby tűnt nyerőnek.

A 22. játék végén hihetetlen hibákat vétettek, féltucat tiszta helyzetből nem tudták elrakni a sárga golyót, a közönség hüledezett. Aztán ugyanez jött a zölddel is. Végül O'Sullivan nyerte a játékot, de Selby utána átvette az irányítást, és elhúzott 15-12-re. Nagyon lassan ment a döntő, átlagban 22 percig tartott egy játék. O'Sullivan csapnivalóan játszott, dekoncentrált volt, rossz volt a biztonsági játéka, nem találta a ritmust, olyan helyzeteket hagyott ellenfelének, amilyeneket nem szokott, pláne nem a vb-döntőben. 15-12-nél úgy tűnt, hogy itt nem nyerhet, új világbajnoka lesz a sznúkernek.

15-13-ra feljött, két brékből hozta a játékot, aztán a következőt is megnyerte, 15-14: a világbajnok a semmiből visszajött a meccsbe. De megint Selby jött, letakarította az asztalt, önbizalomnövelő, 127-es brékkel vezetett 16-14-re, majd a következőt is vitte, a 17-14 pedig azt jelentette, hogy egy nyert játékra került a világbajnoki címtől, míg O'Sullivannek zsinórban négyet kellett volna nyernie a trófeáért. Nem nyert egyet sem, a hihetetlenül izgalmas és fordulatos utolsó játékot is Selby vitte, ezzel a 30 éves angol első vb-címét nyerte.

Ronnie gratulált

O'Sullivannek nem jött össze a mesterhármas, hogy 2012 és 2013 után is nyerjen, először veszített el vb-döntőt. „Gratulálni szeretnék Marknak, ő volt a legjobb. A legjobbamat akartam adni, ma ennyi jött össze, sok probléma volt a játékommal."

„Nem játszottam szépen, főleg az elején, de a végére már büszke lehetek. Nagyon nehéz volt a vasárnap, kifacsart az elődöntő. Nem tudom még felfogni, mi történt, de abban bíztam, hogy egyszer világbajnok leszek" - nyilatkozta Mark Selby, aki a győzelemért 300 ezer fontot kapott és átvette a vezetést a világranglistán is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?