Veszélyben van a brazíliai labdarúgó világbajnokság

Múlt hétvégén a brazil szövetségi rendőrség több száz tagja vonult fel Rio de Janeiróban magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve. Ha kéréseik süket fülekre találnak, sztrájkba lépnek – méghozzá a június 12-én kezdődő labdarúgó világbajnokság alatt.

André Vaz de Mello, a szövetségi rendőrök szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy a világbajnokság kezdetéig várnak, de ha követeléseik addig nem teljesülnek, több államban is sztrájkot hirdetnek ki.

Brazíliában számos rendőri szerv tevékenykedik, különböző feladatkörökkel. A szövetségi rendőrség (Polícia Federal) nem lát el általános rendőri feladatokat, inkább az egész országra kiterjedő ügyekért felelős, mint a szervezett bűnözés, vagy a fehérgalléros bűntények lenyomozása. Kicsit olyan, mint az Egyesült Államokban az FBI.

Mello ígérete szerint azonban csupán egy feladatkörre terjedne ki a sztrájk: a határőrzésre. A nemzetközi reptereken és kikötőkön ugyanis a Polícia Federal tisztjei ellenőrzik az áthaladó forgalmat, és szűrik ki a kőrözött bűnözőket, terroristákat és egyéb nem kívánatos elemeket. Mivel szinte csak a szövetségi rendőrség emberei vannak kiképezve reptéri határellenőrzésre, a sztrájk jelentős torlódásokat és fennakadásokat okozna – az ellenőrzés elhagyása pedig óriási biztonsági kockázattal járna, pláne, hogy mintegy félmillió Brazíliába látogató turistára számítanak a vb ideje alatt.

A felvonuláson megjelent hatalmas felfújható elefántok után „Az elefántok menetének" nevezett tüntetéssel a szövetségi rendőrség gyalázatos állapotára akarták felhívni a figyelmet. Túl azon, hogy a kötelék tagjainak lassan hét éve nem emelték a fizetését, felmérések szerint a Polícia Federal elé kerülő ügyek 80 százaléka megoldatlan marad – a szakszervezet elnöke pedig csupán 2 százalékra becsüli azoknak az eseteknek a számát, melyben sikerül elkapni a valódi bűnöst.

Brazília egyik legveszélyesebb városában, Salvador da Bahíában is elégedetlenek a rendőrök:  ott április 15-én lépett sztrájkba a Polícia Militar –, az a szerv, amelyik egyébként a mindennapos rendőri feladatokat látná el. A sztrájkot azonban három nap után fel kellett függeszteni, mivel az őrizetlenül hagyott városban pillanatok alatt elszabadult a pokol, olyannyira, hogy be kellett hívni a hadsereg mintegy 5000 katonáját, hogy visszaállítsák a rendet. A sztrájk 3 napja alatt 60 gyilkosság történt, amit még több, mint 40 követett a hét hátralevő felében.

Bár a rendőrök követeléseinek nagy része teljesült, a rendőrszakszervezet helyi elnökét, Marco Prisco-t hat társával együtt letartóztatták és a fővárosba szállították felelősségvonásra. A letartóztatással a további akcióknak is elejét akarják venni, mivel Prisconak már 2012-ben is volt egy hasonló megmozdulása – akkor a karnevál alatt.

A június 12-én kezdődő labdarúgó világbajnokság közeledtével egyre éleződnek az indulatok a dél-amerikai országban. A nyomornegyedek tisztogatása és a brutális rendőri túlkapások nyomán egymást követik a zavargásokba hajló tüntetések, melyeknek már halálos áldozata is van.

Kimaradt?