Már nem férnek az érmek Szőcsék házimúzeumában

Több mint 1200 érmet és 600 serleget tartalmaz a marosvásárhelyi Szőcs-család házimúzeuma, a trófeákat a román asztalitenisz-válogatott két tagja, Bernadett és Hunor „hagyta letétben” a szülői háznál. A két kiváló pingpongozó karrierjének alakulásáról, a jövőbeli tervekről az édesapával és menedzserrel, Szőcs Jánossal beszélgettünk.

A 18 éves Szőcs Bernadette Cynthiának soha nem csaphatták a szelet a marosvásárhelyi fiúk, ugyanis a tinédzser eddigi rövid életének több mint felét szülővárosától távol töltötte: előbb országon belül, majd külföldön hódolt igazi szenvedélyének, a kis cellulóz labda pattogtatásának. A Maros-parti srácok igazán bánhatják, hogy Berninek nincs ideje rájuk, hiszen a lány valódi szépséggé nőtte ki magát. S azt, hogy nem csak dekoratív, hanem tehetséges is hűen bizonyítja az asztalitenisz versenyeken szerzett serlegek és érmek tömkelege. Látogatásunkkor az édesapa csak egy kis részét tudta megmutatni az évek során felhalmozott gyűjteménynek, hiszen mint mondta, „mozogni sem lehetett a házban tőlük, így a nagyobbik részüket összedobozolták.

A lány minden körülmények között lány marad

Szeret táncolni, mindig divatosan öltözködni, vásárolgatni. Soha nem megy versenyezni hanyagul, vagy borzosan. Berni mindig családcentrikus volt és az is maradt, minden este beszélnek skpype-on, közel maradt a családjához. Akik minden versenyén igyekeznek ott lenni. Berni eddig 70 országban versenyzett, ezek felébe a szülei is elkísérték.

Szőcs Bernadette sikereit felsorolni is fárasztó: kétszeres európai ezüstérmes a román felnőtt női csapattal , kétszeres ifjúsági világbajnok bronzérmes lánypárosban, négyszeres Európa Top 10 serdülő és ifjúsági kategóriában, tizenegyszeres európai bajnok serdülő és ifjúsági kategóriában egyéniben, csapatban és párosban, több, mint tízszeres Balkán-bajnok.

Az indulásról az édesapa (a Autostop MS billentyűse – szerk. megj.) elmondta, annak idején Berni még alig két éves sem volt, amikor kolleganőjétől annak asztaliteniszező gyermeke sikereit hallgatta. Ő ugyan zenei karriert szánt fiának és lányának, a sport elől sem zárta el csemetéit. Előbb a fiú, Hunor kezdett el asztaliteniszezni, miközben az elemit a művészeti iskolában járta zongora szakon. Aztán Besztercére ment sportiskolába. Bernadette a sportiskolában kezdte az első osztályt és alig 9 évesen, negyedik osztályosan egyedült eljárt Besztercére a bátyjához, nézte az edzéseit, a versenyeit és úgy döntött, az ötödik osztálytól ő is ott folytatja az iskolát.

Itt Gheorghe Bozga keze alá került, aki az ország legjobb asztalitenisz-edzője hírében járt volt, ő vezette az olimpiai központot. A két testvér együtt készült Besztercén a már említett Gheorghe Bozga és Marian Filipaş irányításával a következő négy év alatt, mielőtt Szőcs Hunor Németországba szerződött volna.

Ismét egymásra találtak a testvérek

Berni Besztercén jár iskolába, jövőben érettségizik. A tanárok elnézőbbek vele szemben. Egyik versenyt nyeri a másik után. „A mi életünk úgy alakult, hogy állandóan a sportról, a készülődésről, az edzésekről szól minden perc, hiszen Berni is és Huni is egyik repülőről száll át a másikra” – meséli az édesapa, hiszen az immár nagykorú lánya is idén ősztől a francia szuperligában szereplő Club Pongist Lyssois Lille Metropolt erősíti. A két testvér most az észak-németországi Brémában lakik, ahol Huni a Bundesliga 2-ben szereplő helyi csapatot erősíti, Berni innen ingázik a hétvégi mérkőzéseire Franciaországba. Közben Hunor leérettségizett és két évet elvégzett már a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem asztalitenisz szakán, most harmadéves.

A támogató családi háttér nélkül nehezen jutottak volna ilyen messze a Szőcs-testvérek. „Nagyon sokat költöttünk, amíg a válogatott felfigyelt rájuk. Az elején nehéz volt, minden verseny részvételi költségeit mi álltuk, de miután a gyerekeket felfedezték, a román szövetség beszállt a költségek fedezésébe. Nem bánom, hogy áldoztunk rájuk, nálunk még a csapból is asztalitenisz folyik” – magyarázta az apa.

Kicsi nekik ez a hely

Az édesapa meggyőződése, hogy gyerekei nem jönnek vissza már Marosvásárhelyre, kinőttek innen, máshol kell megállniuk helyüket, megmérettetniük. Ha a szülők találkozni akarnak a gyerekekkel, elutaznak Brémába, vagy ők jönnek Romániába egy-egy versenyre. Ilyenkor Dortmundból Vásárhelyre repülőnek és egy napot vannak itthon. „Berni jobban be van fogva, szerepel az ifjúsági és a felnőtt válogatottban is. Most is egy napot volt itthon, miután egy hónapot Franciaországban edzett. Az olasz Top12-ről jött haza, letette az érmét, puszi-puszi, utazott is Párizsba, bajnoki fordulóra” – mesélte Szőcs János. Az édesapa tudni véli lánya sikerének egyik titkát is: Berni kiskora óta fiúkkal edz: Besztercén a fiú olimpiai csapattal, Brémában pedig Hunor bátyjával és annak csapattársaival készül. A nemek közötti átjárásnak megvan az eredménye, az utóbbi két évben Bernadette országos bajnok a felnőttek között. A Szőcs-testvérek jövő márciusban ismét hazajönnek megmutatni idegenben szerzett tudásukat az országos bajnokságon.

A következő hopp a kínaiak

A következő hoppot a kínaiak „menetrendszerű” legyőzése jelentheti a vásárhelyi tinédzser karrierjében. „A francia szuperliga tele van kínaiakkal. Itt gyakorolhatja az ellenük való játékot, amit itthon nem tehetett meg, hiszen Románia azon kevés európai nemzet közé tartozik, amely nem honosít ázsiai játékosokat.

Mint korábban írtuk, a román női válogatott idén immár másodszor végzett a második helyen az Európa-bajnokságon. Az aranyérmes német csapatban csak egy asztaliteniszező volt németországi születésű, a három honosított kínai ellen nem talált ellenszert a Daniela Dodean, Elisabeta Samara, Szőcs Bernadette-trió. Amúgy Bernadette is lehetett volna „kínai”, már 12 évesen kérte több ország, legkomolyabban Norvégia. „De gondoltuk, maradjunk itthon, Romániának nagyon erős az asztalitenisz csapata. Most már nem megyünk el” – avatott be az édesapa. Hozzátette: egyetlen bánata, hogy Berni egyetlen győzelemre volt a tavalyi londoni olimpián való részvételtől.

Kapcsolódók

Kimaradt?