Hét erdélyi fiatal is részt vesz a Budapest-Bamako Rallyn

A Transilvania 4 Africa csapat 2014 januárjában rajtol a déli kontinens irányába. A humanitárius küldetés, amely része a versenynek, egyesíti a kalandot és a versenyszellemet a nemzetközi szolidaritással és a jótékonysággal. A világ leghíresebb és legnagyobb jótékonysági rallyján, a Budapest–Bamako Rallyn résztvevő csapat a következő elszánt fiatalokból áll: Bakos Norbert, Deák Albert, Hiriczkó Sándor, Alexandru Manole, Oláh László, Hoszú János şi Kovács Attila.

A Transilvania 4 Africa Team nemcsak azért egyedi, mert Erdélyt csak ő képviseli az idei ralin, hanem azért is, mert ilyen felállásban még nem indult versenyző csapat: a fiatalok egy terepjáróval és négy motorkerékpárral vágnak neki az ismeretlennek. A küldetésük célja orvosi és informatikai felszerelések, szúnyogháló, víztisztító berendezések, illetve más, az ottani közösségek számára hasznos javak eljuttatása az afrikai országba.

„Évek tervezgetései után összeszedtük a bátorságunkat, és abban a versenykategóriában jelentkeztünk a megmérettetésre, amely az extrém sportok iránti szenvedélyt és az adrenalint egyesíti a nagyméretű jótékonysági aktussal. Nem csak az extrém és a lokálpatrióta mivoltunk miatt veszünk részt a rallyn, hanem a nélkülöző emberek megsegítése céljából is” – mondta Deák Albert, a csapat egyik tagja.

A héttagú csapat 2014. január 24-én indul Budapestről, és két hét leforgása alatt 9 európai és afrikai országon át 9 000 kilométer utat tesz meg. Az úti cél Banjul, Gambia fővárosa. A csapat három tagja egy Toyota Land Cruiser HDJ80-nal (becenevén a Bestiával), a másik része pedig 4 darab, sivatagi utakra szánt, növelt üzemanyag-tartállyal és homokra tervezett gumikkal ellátott, különleges felfüggesztésű KTM 640 Adventure terep-motorbiciklivel indul útnak.

„Egy ilyen küldetés elég nagy anyagi megerőltetést jelent, a fejenkénti befektetés 8-10 000 euróra rúg, amiben benne van a motorokba fektetett beruházási költség, az üzemanyag, az ellátás… Minden eddigi befektetésünk a saját megtakarításainkból került ki, de reméljük, hogy sikerül pár partneri szerződést kötni azokkal a cégekkel, akik érdeklődnek a tevékenységünk iránt, és fantáziát látnak benne” – nyilatkozta Bakos Norbert.

Az afrikai kalandon részt vevők számára a szervezők nem biztosítanak mentőhelikoptereket, autómentőt vagy idegenvezetőt, így baleset esetén a versenyzők csak saját szakértelmükre és kompetenciáikra számíthatnak. Azonban egy, műholdas nyomkövető rendszer segítségével, amelyet a Web Eye szerelt az autóra, az autó az interneten valós időben, 24 órában figyelhető a csapat hivatalos honlapján. A Facebookra a csapat tagjai folyamatosan feltöltik az expedíción készült képeiket.

„Egy fiatal, dinamikus intézmény vagyunk, szeretjük a kihívásokat és az újszerűséget. Éppen ezért életfilozófiánk megegyezik a csapatéval. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk az oktatási intézmény nevelési funkciójáról sem, legyen az nevelés az illemre, viselkedésre, nevelés a zene vagy akár sport segítségével. Igyekszünk ezért minél több olyan társadalmi-karitatív projektben részt venni, amely küldetésünket is alátámasztja” – magyarázta dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának vezetője. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jóvoltából 200 számítógép, képernyő, nyomtató és informatikai felszerelés jut el Afrikába, az intézmény emellett részt vett a csapat bemutatkozó anyagainak előkészítő munkálataiban, és az utat dokumentáló film megszerkesztésére is vállalkozott.

A következő két hónapban, az indulás időpontjáig a csapat reményét fejezte ki abban, hogy sikerül további donációkat szerezni a helyi szervezetektől, cégektől. A donációk négy kamionnal jutnak le Afrikába.

Mindeddig a Transilvania 4 Africa csapatot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az Avantime Event, a Web Eye és a Vitrina Advertising támogatta.

Kimaradt?