BL: a Steaua első győzelme a 91. percben úszott el

A két héttel ezelőtti forgatókönyv szerint zajlott le az FC Basel–Bukarest Steaua mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának játéknapján: a vendégek vezetését a házigazdák a hosszabbításban semlegesítették. A svájci csak egy pont egyúttal azt is jelenti, hogy a Steaua komoly lépéshátrányba került a második és harmadik helyért küzdő Schalkéval és FC Basellel szemben.

FC Basel-Bukaresti Steaua

A svájci bajnok óriási fölényben volt a labdabirtoklást tekintve (76%–24%), de ezt nem tudta gólra váltani az első játékrészben. A félidő egyetlen találata a 17. percben született, amikor Lukasz Szukala indította a leshatáron Federico Piovaccarit, aki ezt követően egy az egyben törhetett kapura, majd a léc alá vágta a labdát. 0–1

Nagyon sokáig nem változott az eredmény a második félidőben sem, a vendégek talán már el is hitték, hogy megvan a győzelem, amikor a 91. percben jött a csereként beállt Giovanni Sio, és egyenlített. Ez volt az elefántcsontparti légiós harmadik gólja hetedik európai kupamérkőzésén. 1–1

Chelsea- Schalke

A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, beszédes adat, hogy az első negyedórát követően 4:0 volt a kapuralövések aránya a Schalke javára. Azonban a kaput nem sikerült eltalálniuk a németeknek, pedig Julian Draxler és Szalai Ádám előtt is kiváló lehetőség adódott.

Ezt követően a Chelsea magára talált, de a londoniak sem tudtak folyamatosan helyzeteket kidolgozni, bár André Schürrle nagyon aktív volt, szabadrúgásból és átlövésből is veszélyeztetett a német válogatott középpályás.

A hazaiakon végül Timo Hildebrand, a Schalke kapusa segített a 31. percben, miután hosszú másodpercekig tanácstalannak bizonyult egy sima kirúgással kapcsolatban. Samuel Eto'o azonnal felismerte, hogy lehet keresnivalója, és végül sikerült is blokkolnia Hildebrand kirúgását, amelyet követően a labda bepattant az üres kapuba. 1–0

A második játékrész hasonlóan indult, mint az első – Schalke-helyzettel. Draxler kis híján ki tudott egyenlíteni az 52. percben, de Petr Cech hatalmas bravúrt bemutatva óvta meg csapatát a góltól. Két perccel később büntetett is a Chelsea, gyors kontra végén Willian átadását váltotta gólra Eto'o, aki kilenc méterről lőtte ki nagyon pontosan a jobb alsó sarkot. 2–0

Nem úszta meg azonban ennyivel a Schalke, a 83. percben a csereként beálló Frank Lampard emelt a szintén csereként beálló Demba Ba elé a tizenhatoson belül, aki zavartalanul lőhetett ballal a jobb alsó sarokba. 3–0

FC Barcelona–AC Milan

A papírformának megfelelően a katalánok már az első perctől kezdve a kapuhoz szegezték a vendégeket, Neymart szinte csak szabálytalanul sikerült megállítani a félidő során, az így kialakult szabadrúgások pedig rendre veszélyt hordoztak magukban.

Messi nagyszerű bejátszása után Neymar így is ziccerbe került már a mérkőzés elején, ám a brazil támadó hosszan vette át a labdát, amely így Abbiatié lett.

A félidő derekához érve pillanatok alatt kétszer is gólt szerezhettek volna a hazaiak, előbb azonban Messi és Alexis Sánchez is lemaradt kevéssel Adriano beadásáról, majd Mexes és Abbiati hajmeresztő akciója után Alexis fejéről az oldalhálóba pattant a labda.

Az első fél óra végéhez érve így is előnybe kerültek a katalánok, ismét Neymar esett el, ezúttal azonban már a tizenhatoson belül. A könnyű síppal befújt büntetőt Messi magabiztosan értékesítette, a kapu közepébe ágyúzott (1–0).

Az első valamire való Milan-támadás végén Montolivo egyenlíthetett volna ki, de tekerése után a labda elkerülte a jobb felsőt, a 40. percben pedig Neymar szabadrúgást harcolt ki a tizenhatos bal oldala mellett, és Xavi beadását Busquets bólintotta a kapuba (2–0).

A félidőre így is csak egygólos előnnyel mehettek a katalánok, mert Kaká bal oldali akciója után középre adását Piqué a saját kapujába játszotta (öngól, 2–1).

A szünetben Balotelli beállításával próbált új lendületet adni Allegri a Milannak, és egycsapásra veszélyesebbé is vált a vendégcsapat, igaz, nagy ziccert nem alakított ki.

Az 52. percben Messi lábáról ugyan a hálóba hullott a labda, az argentin támadó azonban már lesen volt, míg a túloldalon Piqué és Mascherano tisztázott többször is Kakáék elől.

Egy óra játékhoz érve előbb Messi cselezte ki magát lövőhelyzetből, majd Iniesta tekerésére ért le Abbiati, de kisvártatva kétszer is felszisszenhettek a hazaiak, előbb Muntari elől kellett nagyot mentenie Mascheranónak, majd Balotelli vitte el a Barca komplett bal oldala mellett a labdát, középre adását Kaká szorongatott helyzetben csak a kapu mellé tudta lőni.

A 66. percben előbb Balotelli kapura szúrása, majd Zapata fejese eredményezhetett volna újabb milánói gólt, ezt követően azonban már csak a Barcelona volt a pályán, Adriano 20 méterről a jobb, míg Neymar zseniális szólója végén, 12 méterről a bal felső sarok fölé-mellé lőtt nem sokkal.

Negyedórával a vége előtt Abbiati Alexis ziccerét bravúrral védte, majd Piquének kellett hátul figyelnie a kiugró Milan-támadóra, mielőtt a csereként beálló Fabregas nagyszerű passza után Messi beállította 3–1-es végeredményt.

Ezzel a sikerrel Xavi már a 80. BL-győzelmét ünnepelhette, így maga mögé utasította az eddig vele holtversenyben vezető Raúlt.

Ajax–Celtic

A Barca–Milan „árnyékában” játszott másik csoportmeccsen az Ajax a Celticet fogadta, és az amszterdamiak visszavágtak a két hete Glasgow-ban elszenvedett vereségért, miután Lasse Schöne találata három pontot ért a lefújás után.

Az Ajax jól kezdte a meccset, nyomás alatt tartotta Fraser Forster kapuját, ám Schöne és társai sokáig ugyanúgy kihagyták a helyzeteket, mint a Celtic Parkban, miközben a „kelták” ugyan szervezetten védekeztek, ám támadójátékban keveset mutattak, az előretolt ék, Anthony Stokes olykor reménytelenül elszigeteltnek tűnt elöl.

A második félidő eleje aztán meghozta az áttörést a hazaiak számára. Az 51. percben egészen kiválóan komponált támadás végén, a lábról lábra járó labda Lasse Schönét találta a kapuval szemben, és a középpályás higgadtan a kapuba passzolt. 1–0

A folytatásban már a Celtic is többet kockáztatott, ám a hajrában ismét az Ajax előtt adódott több lehetőség lezárni a mérkőzést, ez végül nem sikerült, de a három pont így is Amszterdamban maradt: Ajax–Celtic 1–0. 

Borussia-Arsenal

Magabiztosan állta a sarat a Per Mertesacker vezette Arsenal-védelem az első félidőben, igaz, egyszer azért kihagyott, ám Mhitarjan elhibázta ziccerét. Nagyjából ennyi érdekességet tartogatott számunkra az első félidő, amelynek 45 perce is kevés volt arra, hogy egyetlen egyszer is kapura lőjön az Arsenal…

A két mester közül Klopp tüzelte fel jobban övéit a szünetben, ám Szczesny két bravúrral tartotta a lelket csapatában, majd az első arsenalos próbálkozás góllal ért véget: egy sokpasszos, kissé szerencsés akció végén a védők határozatlanságát Aaron Ramsey használta ki. 0–1!

Megzavarta a kapott gól a németeket, négyszer is helyzetbe kerültek a vendégek, de mindet elhibázták. Klopp beküldte a hajrára Hofmannt, Schiebert és Aubameyangot is, de sanszuk sem volt már az egyenlítésre a fegyelmezetten záró londoni védelem miatt.

Nagy meglepetésre diadalmaskodott tehát Dortmundban az idegenben sorozatban 15. alkalommal veretlen maradó, 13-szor egyenesen nyerő Arsenal, csúnyán ünnepelte 100. európai kupamérkőzését a BVB.

Napoli-Marseille

Ellentétes előjelekkel és várakozásokkal vágtak neki a mérkőzésnek a csapatok. Míg a csoportban győzelem és pont nélkül álló Marseille a becsületéért harcolt a félelmetes San Paolo Stadionban, a Napoli azzal a tudattal lépett pályára, ha nem nyer, roppant nehéz helyzetbe kerül. Már ami a továbbjutást illeti, hiszen a Dortmunddal (idegenben) és az Arsenallal (otthon) is találkozik még.

De ne rohanjunk ennyire előre, ahogy Rafa Benítez együttese sem rontott neki bátor játékkal kezdő francia ellenfelének. Még ennek ellenére is meglepetésként hatott, hogy a 10. percben Valbuena szögletét követően a levegőben Maggiót megelőző André Ayew Reina kapujába fejelt, megszerezve a vezetést a Marseille-nek. 0–1

A Napoli kicsit idegessé vált a kapott góltól, de hamar rendezték a sorokat a hazai játékosok, és három perc leforgása alatt kisimították a Rafa Benítez homlokán sűrűsödő ráncokat. A 22. percben (egy szögletet követően) a svájci Gökhan Inler lőtte meg menetrendszerű távoli gólját, nem sokkal később egy tetszetős Callejón, Pandev, Higuaín összjátékot követően az argentin csatár mattolta Mandandát. A kezdeti pánikot hamar felváltotta az öröm hazai oldalon. 2–1

A második félidőben úgy tűnt, a Marseille nem tud, a Napoli pedig nem akar gyorsítani a tempón, jobbára a franciák térfelén zajlott a játék, különösebb gólveszély nélkül. Aztán ismét jött a meglepetés: a semmiből egyenlített a Marseille. A 64. percben a csereként beállt Payet beadását a fiatal szélső Florian Thauvin váltotta gólra az ezen az estén hátvéd erényeiből rettentő keveset mutató balbekk, Armero mellett. 2–2

Rafa Benítez azonnal reagált, pályára küldte karmesterét, Marek Hamsíkot. A szlovák beállítása sokat nem lendített a Napoli támadójátékán, a hazaiak mégis berúgták az újabb gólt: a sérült Britost helyettesítő Fernández felívelését Mertens vette át és tálalta tanárian Higuaín elé, a nyáron a Real Madridtól érkezett gólvágó pedig nem hibázott közvetlen közelről, a 75. percben megtörte a kínos csöndet a nápolyi estében (3–2), és megszerezte harmadik gólját az idei BL-sorozatban. Egyértelműen az ő klasszisa jelentette ma a különbséget a két csapat között, a Marseille pedig a Dortmundhoz hasonlóan vereséggel „ünnepelte” 100. európai kupamérkőzését.

A Napoli ha nehezen és nem látványos játékkal, de (másodszor is) hozta a kötelezőt a csoport leggyengébb tagja ellen, így továbbra is tartja a lépést az Arsenallal és a Dortmunddal a BL halálcsoportjának élén, sőt, a Dortmund ellen aratott hazai győzelmének köszönhetően jelenleg továbbjutó helyen áll.

Atlético-Austria

A legutóbbi 13 fellépéséből 12-t megnyerő madridiaknak 11 perc kellett a vezetés megszerzéséhez. Pedig az Austria Wien kifejezetten bátran kezdett, ám az első hazai helyzet után rezgett a bécsi háló. Jobb oldali szöglet után pocsékul helyezkedtek a vendégek védői, az ötösön végül Miranda „találta meg” a labdát, és közelről a hálóba pofozott. 1–0

Bár Daniel Royer helyzeténél Courtois-nak kellett nagyot védeni, az Atlético időközben az uralma alá vonta a mérkőzést, és a félidő közepén megduplázta az előnyét. Szép csel után Diego Costa adott be jobbról a 25. percben, középen Raúl García emelkedett a legmagasabbra, és a kapu bal oldalába bólintott. 2–0

A második hazai gól után kicsit visszaesett az iram, az osztrákok labdatartásban felvették a versenyt az Atléticóval, a 45. percben mégis bevitte a kegyelemdöfést a Simeone-csapat. Juanfran kapott kitűnő labdát üresen a jobb oldalon, a lapos beadás után Adrián López lőtt kapura, Lindner óriásit védett, ám a kipattanóra lecsapott Filipe Luis, és a hazai szurkolók máris a nap második atléticós brazil találatát ünnepelhették. 3–0

A második játékrész kevesebb gólt hozott, de esemény így is akadt. A 75. percben a mérkőzést vezető Vad II István büntetőt adott az Atléticónak, amit Diego Costa végzett el, ám Lindner nagy védéssel hárított! Nem sokkal később azonban a brazilból spanyollá lett támadónak is megszületett az első, hazai pályán szerzett BL-gólja: a 82. percben a jobb oldalon futott az Atlético akciója, a pofás akció végén Raúl García sarokkal készítette elő a labdát Diego Costának, aki a megkövült Lindner mellett a kapu bal oldalába továbbított.

Az Atlético 4–0-ra nyert, ismét nem kapott gólt, továbbra is hibátlan, és már továbbjutott a nyolcaddöntőbe! A BL-újonc Austria továbbra is szerzett gól nélkül szerénykedik a tabella alján.

Zenit-Porto

A két együttes portói mérkőzésén az oroszok a hajrában szerzett Kerzsakov-góllal diadalmaskodtak, így kedvezőbb helyzetből várták a találkozót.

Ennek ellenére jobban kezdte a mérkőzést a vendégcsapat, és bár Mangala, Josué és Danilo próbálkozását Lodigin még védte, a 23. percben megszerezte a vezetést a Porto: Danilo jobb oldali beadása után Lucho González emelkedett a legjobban, és 10 méterről a bal alsó sarokba fejelt 0–1

Sokáig nem tartott a portói öröm, a 2012-ben épp a mostani ellenféltől szerződtetett Hulk csapott le védelmi hibát követően a labdára, Helton mellett elhúzta, majd az üresen maradt kapuba lőtt. 1–1

A félidő hajrájában Jackson Martínez fejeseivel próbálkozott ismét megszerezni a vezetést a vendégcsapat, eredménytelenül, így 1–1-es állás mellett vonultak pihenőre a felek.

A második játékrészben bekezdett a Zenit, és előbb Satov révén veszélyeztetett – az oldalhálóban kötött ki a labda –, aztán Otamendi kezezése után büntetőhöz jutott a vendéglátó. A labda mögé Hulk állt, jobb alsóra tartó, gyenge lövését azonban védte Helton.

A 70. percben Martínez lövését védte Lodigin, majd a szöglet után Otamendi fejelt a kapu fölé, míg a túloldalon Arsavin lapos próbálkozását hárította Helton.

A találkozó végéhez közeledve a hazaiak óriási erővel rohamozták ugyan a portói kaput, újabb gólt azonban nem tudtak szerezni – ráadásul Varela 18 méteres ágyúzásánál még Lodiginnek kellett nagyot védenie, hogy a vendégek meg ne szerezzék mind a három pontot.

Kimaradt?