2022-es katari foci-vb: az albánok legyőzése életben tarthatja a magyar reményeket

A magyar labdarúgó-válogatottnak akkor marad reális esélye a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére a világbajnoki selejtezőcsoportjában, ha szombaton a Puskás Arénában legyőzi az albán csapatot.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese negyedik helyen áll a hatosban, hátránya két pont a második Albániával szemben. A döntetlennel megmaradna a két csapat között a különbség, ami a hátralévő három fordulóban még ledolgozható lenne, azonban a jelenleg harmadik lengyelek szinte biztosan egyről három pontra növelik az előnyüket a magyarokkal szemben, ugyanis a sereghajtó San Marinót látják vendégül. Amennyiben ez bekövetkezik, jószerivel megpecsételődik a nemzeti együttes sorsa, mert úgy kellene ledolgoznia ezt a hátrányt, hogy neki még kedden hátravan a veretlenül listavezető Anglia elleni idegenbeli találkozó, miközben a lengyel csapat már mindkét meccsét lejátszotta az Eb-ezüstérmessel.

A győzelem ugyanakkor életben tartaná a magyar reményeket, mivel a válogatott azzal egyrészt megelőzné az albán csapatot, másrészt egypontos maradna a lengyelekkel szembeni hátrány. Ha viszont a magyarok másodjára is kikapnak az albánoktól, az tulajdonképpen bebetonozná a negyedik helyet.

Az olasz szövetségi kapitánynak ezúttal sem lesz könnyű dolga, mert bár csak egyetlen komoly hiányzója van, de az éppen a csapatkapitány Szalai Ádám. A Mainz futballistája a pályáról is nagyon hiányozni fog, mivel - Rossi szavai szerint - nincs másik hozzá fogható középcsatára, de pályán kívül betöltött vezérszerepét is át kell vennie másoknak.

A győzelmi kényszerben pályára lépő magyar együttest ráadásul a szurkolók sem segíthetik, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) zárt kapus büntetést rótt ki a magyar szövetségre az angolok elleni rasszista megnyilvánulások miatt.

A szombaton - romániai idő szerint - 21.45-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője a spanyol Carlos del Cerro Grande lesz.

A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es, katari vb-re, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó három helyért.

Rossi: ez az utolsó esély

Marco Rossi szövetségi kapitány bizakodóan várja az albánok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzést, mert szerinte a magyar labdarúgó-válogatott játékosai jobb formában vannak, mint szeptemberben voltak. „Agresszívabb, dinamikusabb játékot várok, védekezésben pedig nagyobb szervezettség kell. Úgy vélem, több egyéni megoldásra lesz szükség a hatékonyabb támadásépítéshez, de említhetném még a hozzáállást is” - válaszolt pénteki sajtótájékoztatóján az olasz szakember az MTI kérdésére, hogy csapatának miben kell előrelépnie az albánoktól szeptemberben elszenvedett 1-0-s vereséghez képest. Rossi kifejtette, úgy kell játszani, hogy tudják, mit akarnak elérni, mert „ez az utolsó lehetőség”, ugyanis már egy esetleges döntetlennel is csak matematikai esély maradna a pótselejtező kiharcolására. „Albániának 12 olyan játékosa van, aki topbajnokságban futballozik, nekünk jelenleg négy. Ettől függetlenül mindent meg fogunk tenni a siker érdekében. Nem vagyunk megszeppenve, győzelmi eséllyel lépünk pályára, nem lesz bennünk félelem” – jelentette ki az 57 éves szakvezető, aki szerint a sorsolás pillanatában az volt a papírforma, hogy az angolok végeznek az első, a lengyelek a második helyen, míg a magyarok a harmadik pozícióért az albánokkal lesznek versenyben.

Fotó: MLSZRossi kifejezetten bizakodóan tekintett a mérkőzés elé, mivel az MTI érdeklődésére elárulta, Szoboszlai Dominik jobb formában van, mint egy hónapja volt, ráadásul szerinte ez a nemzeti együttes több tagjáról szintén elmondható. A tréner azt nem árulta el, hogy kivel pótolja a sérült csapatkapitányt, Szalai Ádámot a középcsatár pozícióban, de a Mainz légiósát ismételten pótolhatatlannak nevezte. Azt viszont elmondta, hogy Willi Orbán bevethető lesz annak ellenére, hogy négy napig nem edzett betegsége miatt. „Abban reménykedem, hogy a hajrában már az eredmény tartására koncentrálunk majd, de ha nem számunkra megfelelő lesz az állás, akkor előre mehet" - mondta Rossi arra a kérdésre, hogy döntetlen állásnál, a hosszabbításban előre mehet-e fejelni a kapus Gulácsi Péter.

Gulácsi viseli a karszalagot

Az RB Leipzig kapusa viszont arról beszélt, hogy egész pályafutása során legfeljebb ötször ment így előre fejelni, de abból kétszer gólt kapott a csapata. „Csak győzelemmel tartjuk saját kezünkben a sorsunkat, emiatt nagyon fontos, hogy megnyerjük a mérkőzést. Ez az egy útja van, hogy a továbbiakban is tudjunk a vb-részvételről beszélni” – jelentette ki határozottan Gulácsi, aki Szalai távollétében a csapatkapitányi karszalagot viseli majd. „Küzdelmes, kiegyenlített meccsre számítok, amely könnyen egygólos találkozó lehet, ezért fontos lenne, hogy ne kapjunk gólt".

A 31 éves hálóőr hátrányosnak nevezte a zárt kapus mérkőzést, főleg azt figyelembe véve, hogy a magyar válogatott éppen a két közvetlen riválisával találkozott, illetve találkozik úgy hazai pályán, hogy nem lehetnek nézők. Márciusban a lengyelek elleni a pandémia miatt, most a nemzetközi szövetség büntetése nyomán lesznek üresek a lelátók a Puskás Arénában.

Európai világbajnoki selejtezők, I csoport, 7. forduló:

  • Magyarország-Albánia (szombat, 21.45, M4Sport)
  • Andorra-Anglia, Andorra (szombat, 21.45)
  • Lengyelország-San Marino (szombat, 21.45)

1. Anglia                    6   5   1   -   18- 2   16 
2. Albánia                  6   4   -   2   10- 6   12
3. Lengyelország     6   3   2   1   19- 8   11
4. Magyarország     6   3   1   2   12-10   10
5. Andorra                 6   1   -   5    4-14    3
6. San Marino            6   -   -   6    1-24    0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?