BL: csak egy árva pontra futotta a Steauának

Mindhárom hátramaradt mérkőzését meg kell nyernie (!) a Bukaresti Steauának a Bajnokok Ligája E csoportjában, ahhoz, hogy – fogadkozását teljesítve – legalább annyi pontot (10) szerezzen, mint a sorozat tavalyi romániai résztvevője, a Kolozsvári CFR. A fővárosi bakák kedd este csak döntetlenre tudták menteni a vesztesre álló mérkőzést az FC Basel ellen.A két együttes összecsapásán nem született gól az első félidőben, de a második játékrész elején a svájciak rögtön meg tudták törni a jeget. Iasmin Latovlevici labdaeladásából Marcelo Diaz elé került a labda, utóbbi a tizenhatoson kívülről kapura lőtt, s a hazaiak kapusának, Ciprian Tătăruşanunak nem volt esélye a hárításra. 0–1

Már úgy tűnt, nem fog változni az eredmény, ám Leandro Tatu szó szerint a semmiből megszerezte az egyenlítő gólt a 88. percben, életben tartva a bukaresti továbbjutási reményeket. 1–1

Schalke–Chelsea

Az előző körben a Chelsea fölényes sikert aratott Bukarestben, és a londoniak Gelsenkirchenben is jól kezdtek, hiszen Fernando Torres (aki 100. tétmérkőzését játszotta a Chelsea játékosaként) már az ötödik percben megszerezte a vezetést. Frank Lampard bal oldali szögletét követően Braniszlav Ivanovics csúsztatta meg a labdát az ötösnél, a spanyol csatár aztán a bal felső sarokba fejelt a hosszú oldalon helyezkedve. 0–1

A gólt követően a vendégek átadták a területet, de a Schalke nem tudott mit kezdeni a mezőnyfölényével, a németek első helyzetére egészen a 13. percig kellett várni, Kevin-Prince Boateng vérszegény fejese azonban nem okozott gondot Petrc Cech számára.

Ugyanakkor a félidő végét nagyon megnyomták a házigazdák, előbb Boateng távoli lövését kellett hárítania Cechnek, majd Roman Neustädter erős fejesét szedte ki nagy bravúrral a léc alól a cseh kapus. Ezt még követte egy hatalmas kavarodás a Chelsea ötösénél, de Benedikt Höwedes végül a kapu mellé lőtt.

A fordulást követően Torres szerezhette volna meg könnyedén a második gólját, de Lampard szabadrúgásából a lécre fejelt, a labda ezt követően a gólvonal elé pattant Timo Hildebrand szerencséjére. Ami késik, nem múlik: a 69. percben Max Meyer labdavesztését követően a Chelsea támadhatott három az egy ellen, az akció végén Torres kicselezte Hildebrandot, majd öt méterről az üres kapuba passzolta a labdát. A hispán játékos legutóbbi öt BL-mérkőzésén nem kevesebb mint öt gólt szerzett! 0–2

Szalai Ádám ezt követően léphetett pályára, helyzetbe nem tudott kerülni, de ekkora már eldőltek a lényegi kérdések, így nem is volt egyszerű helyzetben a magyar támadó. A 88. percben aztán Eden Hazard is beköszönt, a belga válogatott játékos Ramires hajszálpontos indítását váltotta gólra, bár Torres kicsit bosszankodott, hogy nem kapta meg a labdát, mert így nem tudott mesterhármast szerezni... 0–3

Arsenal-Dortmund

Két jó formában lévő csapat nézett farkasszemet Arsene Wenger 64. születésnapján az Emiratesben. A meccs elején az Arsenal volt aktívabb, majd az első percek után átvette az irányítást a Dortmund. A németek távoli lövésekkel próbálkoztak, ám Marco Reus és Mats Hummels sem talált kaput.

A 16. percben a mezőnyfölényt gólra váltotta a Dortmund: Aaron Ramsey elveszítette a labdát az Arsenal tizenhatosának előterében, Marco Reus becsúszva szerelte, majd a labda Robert Lewandowskihoz pattant, aki az érkező Henrih Mhitarjan elé tálalt, az örmény középpályás pedig 16 méterről a kapu bal oldalába helyezett. 0–1A kapott gól felébresztette az Arsenalt, a 24. percben Olivier Giroud kapott remek indítást Rosickytől, ám a francia csatárt lesen állították meg. A 38. minutumban kis híján meglett az egyenlítő gól: egy rövid felszabadítás után Rosickyhez pattant a labda, a cseh 16 méterről lőtt a levétel után, Weidenfeller már verve volt, a gólvonalon álló Hummelsről azonban kipattant a labda.

Három perccel Ramsey a jobb oldalon felzárkózó Bacary Sagnához játszott, a védő egyből centerezett, középen Neven Szubotics összefutott Weidenfellerrel, a labda továbbpattant, az ott ólálkodó Giroud pedig közelről az üres kapuba pofozta azt, így a szünetben döntetlent mutatott az eredményjelző. 1–1

A második félidőben gyűrték egymást a csapatok, az Arsenal volt mezőnyfölényben, helyzet azonban igen kevés alakult ki. A 69. percben egy rövid felszabadítás után a lendületből érkező Santi Cazorla futtából, 18 méterről tüzelt, a labda a keresztlécről vágódott fölé.

Hiába játszott nyomasztó fölényben az Arsenal, a 82. percben megszerezte a vezetést ismét a Dortmund: egy jobb oldali támadás során Grosskreutz előrelopakodott a jobb oldalon, középre kanyarított, a hosszú oldalon egyedül érkező Lewandowski meg hét méterről a rövid alsóba belsőzte a labdát. 1–2

Olympique-Napoli

Az F-csoport másik mérkőzésén a két forduló után pont nélkül szerénykedő Marseille fogadta a Napolit. A francia csapat ellen a BL-ben gólt még nem szerző, a sérülése után először a nápolyiak kezdőjében helyet kapó Gonzalo Higuaín nem igazán találta a helyét az első fél órában, különösen, hogy csapattársai sem kényeztették jó passzokkal.

A csatár így hát gondolt egy nagyot, és úgy döntött, ha már más nem teszi meg, akkor ő kezd el irányítani. Ennek meg is lett az eredménye a 42. percben. Az argentin nagyon precízen indította José Callejónt a középpálya közepéről, a spanyol pedig higgadtan elhúzta védője mellett a labdát, majd jobbal Mandanda mellett a kapuba bombázott. 0–1A fordulás után jól kezdett a Marseille és Payet remek fejesével, illetve Gignac löketével az egyenlítést is megszerezhették volna a hazaiak, de Pepe Reina és a Napoli védői jól végezték a munkájukat, így az állás a kezdeti rohamok után sem változott.

A nagy lelkesedés hamar alábbhagyott a francia együttesnél, és a második játékrész első 15 perce után újra a Napoli vette át a kezdeményezést, sőt az újabb góljukat is megszerezték: a 67. percben Callejón passzolt Mertenshez, aki azonnal, sarokkal tette Zapata elé a labdát. A csereként beálló kolumbiai egy gyors állítás után már csavart is a kapura 14 méterről, lövése pedig nagyon szépen elcsavarodott Mandanda mellett. 0–2

A kétgólos hátrány felébresztette a hazaiakat, és a 64 percben még szépíteni is tudtak, a mindössze tíz perce pályán lévő Jordan Ayew 20 méterre a kaputól, egy pattanás után Pepe Reina mellett a kapuba bombázott. 1–2

Az eredmény már nem változott, a Napoli begyűjtötte második győzelmét is, de Rafa Benítez együttese így is csak a csoport harmadik helyéről várhatja a folytatást.

Austria-Atlético

A vendégcsapat már a 8. percben vezetéshez jutott az Ernst Happel stadionban, egy remek Koke, Filipe Luis összjáték után a középen érkező Raúl García tette fel az i-re a pontot.

A 20. percben elérkezett Diego Costa régen várt nagy BL-pillanata is: az El-beli kiállításáért kapott eltiltását letöltő brazil(-spanyol) támadó a felezővonal közeléből rajtolva szétzilálta a hazai védelmet, és lapos lövéssel a hálóba küldte a labdát. Diego Costa élete első BL-meccsén először lőtt kapura...

Az Atlético kézben tartotta az irányítást, de az első félidő végjátékában az Austria közel volt az egyenlítéshez, az osztrák gólkirályi cím védője, Philipp Hosiner a lécet találta telibe. Elkerülendő az efféle meglepetésekben rejlő veszélyt, a szünet után gyorsan növelte előnyét a spanyol csapat: a csereként beálló Emiliano Insua elviharzott a bal oldalon, Diego Costához játszott, akinek még arra is volt ideje, hogy megszelídítse a labdát, mielőtt a hálóba lőtt.

Diego Costa a negyedik játékos, aki az Atlético mezében BL-meccsen két gólt szerzett. A neves elődök: Sergio Agüero, Juan Esnáider és a jelenlegi vezetőedző, Diego Simeone. Végszónak is jó volt.

Porto-Zenit

Miközben a másik mérkőzés az est egyik legkorábbi góljával „jelentkezett", itt először villant a piros. A Porto védője, a BL-ben először kezdő Héctor Herrera már a 6. percre összeszedett két sárga lapot – és mehetett zuhanyozni. A BL-történet leggyorsabb két sárga lapos kiállítása ellenére az első félidőben a Portónak voltak jobb gólszerzési lehetőségei, Lucho González eltalálta a kapufát, és Eliaquim Mangalának is akadt egy ígéretes fejese. A Zenit részéről csak Hulk veszélyeztetett.Hiába a létszámfölény, Luciano Spalletti nem hajszolta bele csapatát a fejetlen támadásokba, tudta, a Porto ellen ez igencsak kockázatos lett volna. Az addig nem túl meggyőzően futballozó Hulk az 57. percben remek távoli lövéssel ijesztgette korábbi klubtársait, Hélton nagyot védett. Ezt leszámítva a Porto emberei hatékonyan szűrték a vendégakciókat, többnyire már a kibontakozás fázisában megfojtva őket.

A hajrában aztán csak-csak a kapuba tuszkolta a labdát a Zenit. Nem sokkal azt követően, hogy a többet támadó Porto részéről Silvestre Varela kapufát lőtt, a 86. percben Hulk fantasztikus beadásából Alekszandr Kerzsakov megszerezte az orosz csapat győztes gólját.

A legutóbbi öt BL-meccséből négyet elveszítő Zenit fontos három ponttal gazdagodott.

Milan-Barcelona

Balotelli nélkül is bátran kezdett a Milan, egy szép akció végén Sulley Muntari lőtt lesgólt (természetesen nem adta meg Dr. Brych), majd a 9. percben Robinho már teljesen szabályos találatot szerzett: ügyesen passzolgatott a 16-os előtt Kakával, a visszakapott labdát pedig higgadtan a kapuba küldte a 11-espont tájáról. 1–0Ezt követően visszább állt a Milan, és szinte borítékolható volt az egyenlítés: a 24. perben Lionel Messi egy 16-os előtti labdaszerzés után, Andrés Iniesta passzát követően a 16-osra belépve kicselezte   Philippe Mexest, majd a bal alsó sarokba gurított. 1–1!

Ez volt Messi hatodik Milan elleni találata.

Mexes perceken belül egyenlíthetett volna, kihasználva Victor Valdés bakiját, de a tulajdonképpen már üres kapu mellé bólintott, majd Alexis Sánchez ziccerét védte a cseresorból Christian Abbiati sérülése miatt előlépett Marco Amelia. A Milan továbbra is kontrára játszott, csak éppen egyre veszélytelenebbül, Neymar ellenben kétszer is gólt szerezhetett volna, csak éppen mindkétszer célt tévesztett.

Nagy elánnal kezdett a pihenő után a Milan, de egy kontra után Robinho újabb gólt szerezhetett volna, ha a sokszoros brazil válogatott játékos nem rúg irdatlan lyukat az ötösön, hatalmas ziccerben. Xavi klasszikus Barca-akció végén szintén vezetéshez juttatta volna övéit, de az ő lábáról meg lecsúszott a labda, nem kisebb helyzetben.

A két hiba ellenére gyilkos volt az iram, tartotta a lépést a Milan a Barcával, így jól szórakozott a közönség, hát még amikor beállt Robinho helyére a nagy kedvenc, Mario Balotelli. Azért az olasz drukkerek szava is elállt, amikor a 69. percben Adriano két méterről a kapu mellé lőtt, a lecserélt Kaká viszont nagy tapsot kapott. Szemmel láthatóan elégedett volt a döntetlennel a Milan, de Massimiliano Allegri mester nem követte el azt a hibát, hogy védőkkel zsúfolja meg csapatát, mert Balotelli után Andrea Polit és Urby Emanuelsont küldte pályára, míg a másik oldalon Cesc Fabregas és Pedro állt be friss erőként.

Újabb gólt azonban már nem láthattunk: a döntetlennel mindkét csapat elégedett lehet.

Celtic-Ajax

A Celtic az első pontjaiért lépett pályára az Ajax ellen. A skót csapat pedig megragadta a lehetőséget a papíron leggyengébb csoportriválisa ellen. Az első félidő végén pedig meg is szerezte a vezetést a skót csapat. Denswil szabálytalankodott Szamarasz ellen a 16-oson belül a 43. percben, a megítélt büntetőt pedig James Forrest kíméletlenül értékesítette. 1–0A második játékrészben pedig a három pont sorsát is eldöntötte a hazai együttes, Biram Kajal megpattanó lövése ugyanis az Ajax kapujában kötött ki az 54. percben (2–0). A folytatásban már nem tudott mit kezdeni az Ajax a jól védekező skótokkal, Lasse Schöne hajrában szerzett gólja csak szépségtapasz volt. 2–1

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT

  • Bukaresti Steaua (román)–FC Basel (svájci) 1–1
  • Schalke (német)–Chelsea (angol) 0–3

F-CSOPORT

  • Arsenal (angol)–Borussia Dortmund (német) 1–2
  • Olympique Marseille (francia)–Napoli (olasz) 1–2

G-CSOPORT

  • FC Porto (portugál)–Zenit (orosz) 0–1
  • Austria Wien (osztrák)–Atlético Madrid (spanyol) 0–3

H-CSOPORT

  • Celtic (skót)–Ajax (holland) 2–1
  • Milan (olasz)–Barcelona (spanyol) 1–1

Kimaradt?