Erdély legjei – Kovászna megye: a sepsiszentgyörgyi sportélet (VIDEÓ)

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

A sepsiszentgyörgyi sportélet rengeteget fejlődött az elmúlt években: mára már a Sepsi Sic női kosárlabdacsapat kupagyőztes, és egyedüli csapatként képviselheti Romániát az Európa-kupán, a Sepsi OSK focicsapat pedig három éve az első ligában játszik, és egyre több sportberuházás van tervben. Rusz Istvánnal, a Sepsi SIC ügyvezető igazgatójával és Hadnagy Attilával, a Sepsi OSK klubigazgatójával beszélgettünk Erdély Legjei sorozatunkban. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

 „2007-ben alakult a Sepsi SIC elődje, miután a kosárcsapat feljutott az A osztályba, és innen számoljuk a kosárlabda-korszakot. 2008-ban történt egy változás, a polgármesteri hivatal és a megyei tanács hathatósabban beszállt a kosárlabda támogatásába, megértették, hogy fontos a sport a közösségünknek, és mellénk álltak. 2012-ben rájöttünk, hogy a finanszírozási rendszer nem a legjobb, és ekkor alakítottuk át a klubot, és így jött lére a Sepsi SIC, ettől a pillanattól számoljuk az új korszakát a klubnak. Azóta ötszörös Román-kupa-győztesek vagyunk kosárlabdában, illetve négyszeres bajnokok” – idézte fel a klub sorsának alakulását Rusz István ügyvezető igazgató.

Az elmúlt években szép eredményeket ért el a női kosárlabdacsapat, jelenlegi egyedüli csapatként képviselik Romániát az Európa-kupán. A polgármesteri hivatal elkezdte a klub bővítését, így új sportágak és szakágak jöttek létre, emellett pedig hangsúly fektetnek a helyi sportolók promoválására is. Így jött létre a birkózó, a kézilabda, az asztali tenisz és a bicikli szakosztály, valamennyi szakosztályban ifjúsági és felnőtt versenyzőkkel, helyiekkel és külföldiekkel egyaránt.

„Az utóbbi három évben már a Sepsi Arénát hívjuk az otthonunknak. Itt egy olyan sportcentrum jött létre, ami Románia szinten, ha nem is egyedi, de rendkívüli, főleg ilyen kis városban, mint Sepsiszentgyörgy. Hogyha arra gondolunk, hogy a helyi stadion és a környéke, a Szabó Kati sportcsarnok visszakerült a városhoz, illetve hogy milyen sportberuházások vannak kilátásban – az uszoda, a fedett atlétikapálya, a sípálya – úgy gondolom, hogy Szentgyörgy sport-infrastrukturális szinten nagyon előkelő helyet foglal el egész országban” – mondta el az ügyvezető igazgató.

Hadnagy Attila volt labdarúgó szavai szerint a Sepsi OSK álomszerűen indult, tulajdonosa, Diószegi László vállalkozó támogatásával. Kilenc évvel ezelőtt a csapat még az ötödik ligában játszott, mára már a Kolozsvári CFR, a FCSB vagy a Bukaresti Dinamo ellen érnek el jó eredményeket. „A majdnem egy évtized alatt a csapat csak felfele ment a ranglétrán, minden évben történelmet írunk, hiszen a negyedik éve vagyunk az első ligában. Ez nem is volt cél, mivel csak a második ligába akartunk bejutni, és ott maradni egy pár évet. De a tulajdonos tervét mi, játékosok helyreállítottuk, és egy történelmi pillanatot vittünk végbe, olyant, ami Sepsiszentgyörgyön soha nem volt” – fogalmazott a klubigazgató.

Az elmúlt évtizedben Sepsiszentgyörgy felkerült az országos sporttérképre, és ez egy tudatos lépés volt a városvezetéstől. 2017-ben adták át Sepsiszentgyörgy új, háromezer férőhelyes, multifunkcionális sportcsarnokát, a Sepsi Sportarénát, és jövő évben készülnek újabb sportkomplexum átadására. Emellett vásároltak egy a légtartásos sátorral fedett mobil hokipályát, terveznek 4 teniszpályát és egy sporthotelt is a környékére. A „Bevezetés a sportba” programon keresztül pedig közelebb akarják vinni a sport szeretetét a fiatalokhoz, mert meggyőződésünk, hogy ha azt akarják, hogy a gyerekek sportoljanak, akkor kellenek fejlesztések és példaképek is.

(Címoldalas illusztráció forrása: a két klub Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?