Kézilabda: hazai pályán vívhatja ki az olimpiai kvótát a magyar női válogatott

Győrben rendezik meg jövő márciusban a női kézilabdázók egyik olimpiai selejtezőtornáját.

A sportág világszövetségének (IHF) pénteki tájékoztatása szerint a március 20. és 22. közötti három kvalifikációs viadalra Magyarországon, Spanyolországban és Montenegróban kerül sor. A Rába-parti városban a házigazda magyarok mellett Kína, Szerbia és az olimpiai címvédő Oroszország válogatottja lép majd pályára, és a kvartettből az első két helyezett szerez tokiói kvótát.

A Japánban rendezett, vasárnap befejeződött világbajnokságon Kim Rasmussen együttese a 14. helyen végzett, de a többi eredmény alapján a tavaly decemberben elért Európa-bajnoki hetedik hely is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a kijusson az olimpiai selejtezőre.

„Nagyon örülünk, természetesen komoly esély a női válogatott számára, hogy Győrben lesz az olimpiai selejtező" – mondta a magyar szövetség (MKSZ) honlapjának Novák András operatív igazgató. Hozzátette, az IHF részéről ez a döntés elismerése annak a munkának, amit az MKSZ az elmúlt években szervezői szempontból végzett.

„Biztosak vagyunk benne, hogy akár a 2016-os strandkézilabda-világbajnokság, akár a 2018-as női junior világbajnokság, akár az elmúlt hat női Bajnokok Ligája négyes döntő sikere befolyásolta a döntést" – nyilatkozta Novák.

Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása:

  1. csoport: Spanyolország (rendező), Svédország, Szenegál, Argentína
  2. csoport: Magyarország (rendező), Oroszország, Szerbia, Kína
  3. csoport: Montenegró (rendező), Norvégia, Románia, Koreai NDK

Angola, Brazília, a Koreai Köztársaság, Franciaország, Hollandia és Japán már biztos olimpiai résztvevő. A magyar női válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?