FRISSÍTVE – Mirel Rădoi a román válogatott új szövetségi kapitánya

FRISSÍTVE: A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) ügyvezető bizottságának tagjai kedden egyhangúlag megszavazták Mirel Rădoi kinevezését a felnőtt válogatott szövetségi kapitányi tisztségébe. A volt középhátvéd a technikai bizottság egyetlen jelöltje volt a posztra.

A válogatott eddigi trénere, Cosmin Contra megbízatása decemberben lejár, és a szakember a Spanyolország elleni csúfos vereség után bejelentette, hogy átadja a helyét – más kérdés, hogy senki sem tett javaslatot a szerződéshosszabbításra, miután a csapat csak negyedik lett a selejtezőcsoportjában, és nem harcolta ki egyenes ágon a részvételt a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek néhány csoportmeccsét és egy nyolcaddöntőjét Bukarestben rendezik majd meg.

Rădoi legfontosabb feladata a csapat felkészítése lesz a pótselejtezőkre. A Nemzetek Ligájában elfoglalt helyezésük alapján ugyanis a románok kaptak még egy esélyt az Eb-n való részvételre: jövő márciusban előbb Izland ellen, s ha nyernek, a magyar–bolgár párharc győztesével játszanak a továbbjutásért. Távlati célként a 2022-es qatari világbajnokságon való részvételt tűzték ki célul a számára.

Rădoi labdarúgó-pályafutása nagy részét a Steauánál töltötte, klubcsapata mellett a nemzeti együttes egyik meghatározó tagja is volt, végül az arab országokban „vezetett le”. Edzőként dirigálta a Steauát, amikor is az európai szövetség (UEFA) eltiltotta egy időre, mert nem volt megfelelő képesítése, és úgy ült le csapata kispadjára egy nemzektözi kupameccsen.

2018-tól a 21 éven aluliak válogatottjánál dolgozott sportvezetőként, utóbb a csapat felkészítését is átvette. Az idei U21-es Európa-bajnokságon a legjobb négy közé vezetett Románia korosztályos együttesét, amivel kivívták a bronzérmet és 56 év szünet után az olimpiai labdarúgó-tornán való részvétel jogát.

Segítői az A-válogatottnál Nicolae Dică és Florin Constantinovici lesznek – utóbbi az U21-es csapatnál is a másodedzője volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?