banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Férfi kézi BL: a Veszprém a legesélyesebb a végső sikerre

A Telekom Veszprém csapatát tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre a férfi kézilabda Bajnokok Ligája szombati rajtja előtt.

Az európai szövetség (EHF) honlapján elsősorban a nyári igazolásokkal indokolják, miért a veszprémiek állnak a legfrissebb erősorrend élén. A kapus Székely Márton a Tatabányától, a szerb Vladimir Cupara a lengyel Vive Kielcétől érkezett. Tavaszig a BL-címvédő északmacedón Vardar Szkopjét erősítette a brazil beálló, Rogério Moraes Ferreira, valamint a montenegrói balátlövő, Vuko Borozan. Jobbátlövő-posztra igazolták a lengyel Pawel Paczkowskit a Kielcétől, és az egyiptomi Jahja Kaled Omart az SC Zamalektől. Az átigazolási piac nyári slágere a balátlövő- és irányító-poszton is bevethető dán Rasmus Lauge Schmidt megszerzése volt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázót az előző idényben a német élvonal legjobb játékosának választották. Az EHF cikke úgy fogalmaz: a jelentős nyári erősítések már megszokottak a Veszprémnél, mostanra azonban lenyűgöző, sőt ijesztően erős lett a csapat. A bő keret egyébként azért is indokolt, mert az együttes a BL és az NB I mellett ismét szerepel a SEHA Ligában is.

David Davis vezetőedző csodát tett, miután az előző szezon közben - októberben - csatlakozott a klubhoz, idén pedig a teljes felkészülési időszak a rendelkezésére állt, tehát sokkal több ideje van a lehető leghatékonyabbnak gondolt stílus és csapatjáték kialakítására - írta az európai szövetség. A veszprémiektől Mikler Roland távozott, és visszatért Szegedre, a szerb Momir Ilic és Nagy László pedig visszavonult, ám utóbbi sportigazgatóként a klubnál maradt, és a biztonság kedvéért kiváltották a játékengedélyét az új idényre is.

Az erősorrendben az előző idény ezüstérmesét a Barcelona, a Paris Saint-Germain, a THW Kiel és a Vive Kielce követi, a MOL-Pick Szeged pedig a hatodik helyen áll. A csongrádiakról az EHF azt írja, az előző szezonban sokáig komoly esélyük volt - fennállásuk során először - a négyes döntőbe jutni, a negyeddöntőben azonban búcsúzni kényszerültek. Még motiváltabbá teheti őket, hogy elveszítették bajnoki címüket a Veszprémmel szemben. A csapatot továbbra is Juan Carlos Pastor vezetőedző irányítja, a keretből viszont távozott Balogh Zsolt, Pedro Rodríguez és Marin Sego. Komoly erősítésnek tűnik Mikler Roland mellett a Paris Saint-Germaintől érkezett horvát jobbátlövő, Luka Stepancic, és a Rhein-Neckar Löwentől igazolt szerb jobbszélső, Bogdan Radivojevic. A Tatabányáról szerződtetett beálló, Rosta Miklós némileg tehermentesítheti Bánhidi Bencét, aki Achilles-ín-fájdalmak miatt csapata horvátországi és franciaországi túráját kihagyta a felkészülési időszakban. A horvát védekező-specialista, Alen Blazevic legalább három hónapig nem kézilabdázhat, mert porckorong-sérv miatt műtétre volt szüksége.

A Szeged és a Veszprém is hazai pályán kezdi a szezont, előbbi szombaton a Barcelonát, utóbbi vasárnap az ukrán Motor Zaporizzsja együttesét fogadja. A csoportkör március 1-ig tart, de december eleje és február eleje között szünet lesz a januári, norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt. Az A és a B csoport első hat-hat helyezettje jut a rájátszás első fordulójába, ahol a két csoportelsőnek nem kell pályára lépnie. A kieséses szakasz első köréhez két együttes csatlakozik még a gyengébb csapatokat felvonultató C és D csoportból. A negyeddöntőben aztán a hat párharc győztese, valamint az A és B csoport első helyezettje szerepel majd. A négyes döntőt május 30-án és 31-én Kölnben rendezik.

Az alsó ágon öt magyar játékos is szerepel: Sunajko Stefán és Koncz András a svéd IK Sävehof, Jamali Iman a Bukaresti Dinamo, Császár Gábor a svájci Kadetten Schaffhausen, Szita Zoltán pedig a lengyel Orlen Wisla Plock együttesét erősíti.

Férfi Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
    szombat:

  • A csoport: MOL-Pick Szeged - Barcelona (spanyol) 18.30

    vasárnap:

  • B csoport: Telekom Veszprém-Motor Zaporizzsja (ukrán) 18.00
A felső ág csoportbeosztása:
A csoport: Paris-Saint Germain (francia), Barcelona, MOL-Pick Szeged, Flensburg-Handewitt (német), PPD Zagreb (horvát), RK Celje PL (szlovén), Aalborg Handbold (dán), Elverum (norvég)
B csoport: Vardar Szkopje (észak-macedón), Telekom Veszprém, Motor Zaporizzsja, PGE Vive Kielce (lengyel), THW Kiel (német), Montpellier HB (francia), Meskov Breszt (fehérorosz), FC Porto Sofarma (portugál)

Kapcsolódók

Kimaradt?