Ismét megszervezik a Székelyföldi Lovas Ünnepet Gyergyószentmiklóson

Augusztus 30. és szeptember elseje között ismét Gyergyószentmiklós lesz a székelyföldi lovas főváros. A 11. alkalommal sorra kerülő nagyszabású eseményhez közeledve a szervezésben fontos szerepet vállaló intézmények vezetői közös sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a főszervező Krigel SK székhelyén Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök, Barti Tihamér alelnök, Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester, Len Emil alpolgármester, Kassay Péter megyei önkormányzati képviselő, Tatár Előd, a Gyergyói VSK vezetője és Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója voltak jelen a házigazda, Bajkó Tibor társaságában.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Székelyföldi Lovas ünnep nem csak Gyergyószentmiklós vagy Gyergyószék, de egész Székelyföld számára is kiemelt jelentőségű rendezvény.

Bajkó Tibor hangsúlyozta: az idén három naposra bővülő rendezvényt minden alkalommal egy „négyesfogat” közös munkája viszi előre, azaz a fellépők, a nézők, támogatók és szervezők közös hozzájárulása „húzza” a Lovas Ünnep fogatát.

A megyei és városi önkormányzat társszervezőkként vállalnak szerepet a rendezvény megvalósulásában, mellettük pedig több mint 160 vállalkozás, intézmény és magánszemély csatlakozik a támogatói körhöz. Az ismertetett program, a fellépők névsora pedig ismét magas szintű látnivalót jelent a várhatóan több ezer néző számára. Az eseményre a belépés továbbra is ingyenes.

Borboly Csab már mint lovas embert üdvözölhette Bajkó Tibor, hiszen a megyei önkormányzat vezetője néhány napja saját lovat vásárolt, amelyen kislányai lovagolnak. Borboly hangsúlyozta, a lovas sportok Hargita megye legsikeresebb sportágainak számítanak a jégkorong mellett, hiszen nemzetközi világversenyeken fogathajtásban mindig van itteni résztvevő.

Továbbra is szándék, hogy lovasoktatást indítsanak be az iskolákban, azért, hogy minél több gyermek megismerkedhessen a lovaglással, és azoknak is módjuk legyen ezt a sportot űzni, akik egyébként ezt nem engedhetnék meg maguknak. Az adottságok már jelenleg is megengednék, hogy akár 800 Hargita megyei gyermek lovasoktatása megvalósuljon.

Barti Tihamér alelnök azt emelte ki, hogy miután sajnálatos módon a 2018-as Székelyföldi Lovas Ünnep elmaradt, ez nagyobb összefogásra és megmozdulásra késztette a megyei intézményeket és egyéb szervezeteket is, hiszen látható volt, mit jelent az esemény és mekkora veszteség volt ennek hiánya.

Elhangzott, újdonság, hogy kiépül itt egy úgynevezett gyergyói utca. Itt Gyergyószék önkormányzatai mutatkoznak be, bemutatva magukról mindazt, amit fontosnak tartanak, és ami itt megjeleníthető. A későbbiekben más helységek, vidékek csatlakozását is várják.

Nagy Zoltán polgármester a rendezvény turisztikai jelentőségét kiemelve elmondta, céljuk, hogy segítsenek abban, hogy a Székelyföldi Lovas Ünnep igazi turisztikai célpont legyen, fellendítve a térség idegenforgalmát, megtöltve vendéggel a szálláshelyeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy immár Magyarország kormánya is kiemelten figyel a rendezvényre, támogatásával hozzájárul a szervezéshez, és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár védnöke is a Székelyföldi Lovas Ünnepnek.

A kilencven programpontot felvonultató esemény kihagyhatatlannak ígérkezik azok számára, akik kötődnek a székely kultúrához, a lovas életmódhoz, a hagyományokhoz és sportokhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?