Nemzetek Ligája: Portugália lett az első győztes

Az Európa-bajnoki címvédő portugál labdarúgó-válogatott legyőzte odahaza Hollandiát az első Nemzetek Ligája döntőjében, az aranymérkőzést egyetlen gól döntötte el.

Az európai szövetség (UEFA) által tavaly életre hívott új sorozat A-osztályának négy csoportgyőztese a múlt héten Portugáliában vívott meg az aranyéremért. Az első elődöntőben a hazaiak Ronaldo mesterhármasával 3–1-re megverték Svájcot, a második elődöntőben pedig a hollandok hosszabbítás után nyertek szintén 3–1 arányban Anglia ellen.

Vasárnap a „bronzmérkőzésen” Anglia megszerezte a harmadik helyet, majd az esti fináléban a rendező ibériaiak csaptak össze Hollandiával.

A németalföldi Matthijs de Ligt a legfiatalabb holland lett, aki pályára lépett döntőben a felnőttek között (a korábbi korrekorder 1978-ból az akkor 22 éves Ernie Brandts, az Ajax hátvédje pedig nincs még húszesztendős), a portugáloknál a legszorgalmasabb a karmester, Bruno Fernandes volt, aki nyolcszor lőtt kapura az első játékrészben, ebből négyszer a kaput is eltalálta.

Mindkét csapat árnyékékkel kezdett: mindkét középcsatár csak árnyéka volt a régi nagyoknak.

Ronald Koeman hamar lekapta a pályáról két szélsőjét, Steven Bergwijnt és Ryan Babelt is, de Memphis Depay maradt a pályán – akinek portugál kollégája, Goncalo Guedes első villanásából a kapuba talált. 1–0!

Kellett ehhez Cillessen és De Ligt hibája is, de a portugál a lehető legjobbkor szerezte meg első gólját tétmérkőzésen a nemzeti csapatban.

A hollandok hol rövid passzos futballal próbálkoztak, de rövidek lettek a passzok, majd áttértek a hosszú indításokra, de majdnem mindegyik labda tényleg hosszú lett – nem remekeltek a portugálok sem, de ennyi is elég volt a sikerhez, így Cristiano Ronaldo emelhette elsőként a magasba az NL-trófeát.

Némi kárpótlás ez a portugálok vezérének az elveszített 2004-es hazai Eb-döntőért, ráadásul a Nemzetek Ligája döntő tornájának gólkirálya is lett. Ha netán Portugália nem vívná ki a 2020-as Európa-bajnokságon való szereplés jogát a hagyományos selejtezőkön, akkor a Nemzetek Ligája A-osztályának győzteseként vehet részt majd a kontinensviadalon.

Nemzetek Ligája, döntő: Portugália–Hollandia 1–0, gólszerző: Guedes (60. p.). A 3. helyért: Anglia–Svájc 0–0, tizenegyesekkel: 6–5.

Kapcsolódók

Kimaradt?