Száz mérkőzés, három érem: évet értékelt a Csíkszeredai Sportklub férfi jégkorongcsapata

Maratoni hosszúságú szezonon van túl a Csíkszeredai Sportklub férfi jégkorongcsapata. A három sorozatban is érdekelt csíkszeredai hokisok három éremmel zárták a 2018/2019. évi idényt.

A decemberben hazai pályán kivívott román kupa győzelmet ezüstérem követte az Erste Ligában és egy harmadik helyezés a hazai bajnokságban. A száz tétmérkőzést lejátszó csapat teljesítményét Hozó Levente edzővel értékeltük. Megszólaltattuk a támogatói kör egyik meghatározó alakját, Csató Kovács Imrét, a Sportklub két játékosát, Farkas Tamást és Horváth Lászlót, valamint a szurkolói egyesület képviselőjét is.

Hozó Levente játékosként több mint tíz évig szolgálta a Csíkszeredai Sportklub csapatát, 2013 óta másodedzőként segíti a kék-fehérek szakmai munkáját. Az egykori közönségkedvenc ma is népszerű a csíki szurkolók körében, nevét dalba is foglalták, ami gyakran felhangzik a szeredai klub mérkőzésein. Az idei szezon során három vezetőedző mellett is dolgozott. A szezon tanulságairól, a jövőbeni tervekről kérdeztük a trénert.

Jól indult a szezon

Tekintélyt parancsoló sorozattal kezdte az Erste Liga küzdelmeit a szeredai csapat, az első nyolc mérkőzést kivétel nélkül megnyerte, a későbbi győztes Ferencváros törte meg a diadalmenetet. Ezután tulajdonképpen e kettő csapat párharca határozta meg a nemzetközi vetélkedést, amiből végül a budapesti zöld-fehérek jöttek ki győztesen: az alap- és középszakasz megnyerése után a döntőben összesítésben 4-1 arányban bizonyultak jobbnak a Sportklubnál.

 

Hozó Levente elmondta: jól sikerült a csapatépítés, három olyan sorral indultak neki a szezonnak, amelyik bármikor bármelyik ellenlábassal szemben eredményes tudott lenni. Sokat segített ebben az eredményességben, hogy hazatért a csíki közönség egyik kedvence, Becze Tihamér, valamint Csíkszeredában folytatta pályafutását a kimagasló tehetségként számon tartott Részegh Tamás is. Mindketten meghálálták a bizalmat, gólerős, sokszor látványos játékukkal nagyban hozzájárultak a csapat eredményességéhez. A légiósok kiválasztásánál megmaradt a csapat az előző szezonban bevált kelet-európai vonalon. Ha már légiósok, Hozó Levente véleménye az, hogy hiába a nagy nemzetközi rutin, ha az évek elszállnak egy játékos feje felett, nem tudja ugyanazt a szintű játékot hozni egy hosszú sorozatterhelés során. Talán ez a tényező is okozhatta, hogy több hullámvölgy is elérte a csapatot az évadban.

Edzőváltások is nehezítették az idényt

Az egyik ilyen hullámvölgy után november elején menesztették a Sportklubbal harmadik szezonját kezdő Leo Gudas vezetőedzőt. Ezt követően Hozó Levente majd két hónapon keresztül egyedül felelt a szakmai munkáért. Decemberben érkezett a kanadai Don MacAdam, akit alig két hónap múlva egy másik Sportklub legenda, Vaclav Novak váltott a kispadon, a cseh szakemberrel fejezték be az idényt. Hozó Levente elmondta, hogy mindegyik edzőt kiváló szakembernek tartja, ám egyetértett az edzőváltásokkal, azokban a helyzetekben új impulzusokra volt szüksége a csapatnak.

Év eleji mérkőzés-sokk

2019 első heteiben hihetetlen mennyiségű mérkőzést kellett lejátszania a Sportklubnak: januárban és február elején összesen 18 alkalommal léptek jégre. A sorozatterhelés során elsősorban fejben fáradt el a csapat, véli Hozó Levente.  Nem volt alkalom a regenerálódásra, a nemzetközi szünetben a játékosok nagy része a különböző válogatottaknál volt érdekelt. Az Erste Liga rájátszásában pedig komoly sérüléshullás is elérte a csapatot: meghatározó játékosok estek ki, ez pedig rányomta a bélyegét a csapat szezonvégi teljesítményére.

A korábbi húzóemberek esetében is visszaesett a teljesítmény, mindez oda vezetett, hogy az elbukott Erste Liga döntőt követően már nem tudott összeállni a csapat a román bajnoki rájátszás küzdelmeire, a Brassói Corona elütötte őket a legfényesebb érem megnyerésének esélyétől (később meg is nyerte a bajnokságot a kék-sárga alakulat a Galaci CSM ellenében).

Hozó Levente úgy véli, a romániai bajnoki küzdelmek lebonyolítását kellene megváltoztatni. A párhuzamosan folyó két sorozat (Erste Liga és román bajnokság) sokszor lehetetlenné teszi a megfelelő szakmai munkát és nagy terhet ró a játékosokra. Ebben megoldás lehet, ha a Román Jégkorong Szövetséggel sikerülne megállapodni valamilyen kompromisszumos megoldásban a hazai alapszakasz mérkőzéseinek ütemezéséről.

Fényes jelen, még fényesebb jövő?

Hozó Levente mindezzel együtt sikeresnek értékeli a hátuk mögött hagyott szezont: a három sorozatban elért három érem minden csapatnak becsületére válna. Ráadásul a prioritásként kezelt Erste Liga küzdelmeiben a tavalyi bronz után egyértelműen előrelépésnek számít az idén megszerzett második helyezés. A jövőről szólva az edző elmondta: a csapat magja mindenképpen egyben marad. Ezen kívül továbbra is szeretnének Csíkszeredába igazolni olyan hazai tehetségeket, akik máshol játszanak jelenleg, erre „akarat és lehetőség is van” a klubnál – fogalmazott a szakember. A többnyire egyben tartott idei kerettel, megfelelő légiósok leigazolásával pedig nem lehet más a cél jövőre, mint megnyerni mind a három sorozatot.

„Nincs szégyenkeznivalónk”

A szezon tanulságairól kérdeztük a Sportklub vezetőségi tagját és a csapat egyik főtámogatóját Csató Kovács Imrét. „Soha nem lehet más a cél, mint a győzelem, bármelyik sorozatban indulunk is” – fogalmazott a csíkszeredai jégkorong-élet egyik meghatározó alakja. A szponzor kiemelte, hogy a közönség kiszolgálása a legfontosabb feladat, hiszen Csíkszeredában a hoki több mint sport. Ezrek töltik meg a lelátókat mérkőzésről-mérkőzésre, a csíkszeredai csarnok hangulata legendás: a szurkolókra kevés a megfelelő jelző, fanatizmusuk túlmutat az egyszerű rajongáson. „Ha a szurkolók elégedettek a látottakkal, már elérte a célját a csapat” – fogalmazta meg Csató.

A támogató kiemelte, természetes, hogy a Miskolc és a MAC távozásával több csapat is az Erste Liga győzelmet tűzte ki célként, de hiába a sok jó teljesítmény, „végül csak egy győztes lehet”.  „A román kupa győzelem egyértelmű siker, az Erste liga ezüstért sem kell szégyenkeznünk, kicsit viszont a román bajnoki bronz csalódás nekem” – mondta Csató Kovács Imre.

Szót ejtettünk az edzőváltásokról is, amelyek nem jöttek jól szezon közben, de vezetőségi tagként természetesen Csató Kovács is egyetértett a döntésekkel, ugyanakkor elárulta, az új idénynek valószínűleg új szakvezetővel fognak nekivágni, aki várhatóan külföldről érkezik majd a klubhoz.

A célok nem változtak

 „Minden sorozatban nyerni szeretnénk” – fogalmazott a jövőre nézve Csató. Az elmúlt idény tanulságai között kiemelte, hogy „ jobban be kell osztani a csapat terhelhetőségét szezon közben, bátrabban kell nyúlni a negyedik és ötödik sorokhoz, másképpen képtelenség több mint 100 meccsen a maximumot nyújtani”.

„Megtiszteltetés a liga legjobb szurkolótábora előtt játszani”

Farkas Tamás 63 Erste Liga mérkőzésen 18 ponttal segítette a Sportklubot az idényben, 28-as plusz/mínusz mutatója az egyik legkiemelkedőbb a csapatban. A 27 éves játékost kérdeztük: „Nagyon hosszú, több mint 100 mérkőzéses volt ez a szezon. Sajnálom, hogy a román bajnokságban nem sikerült döntőt játszani és csak a harmadik helyet tudtuk megszerezni. Összességében viszont elégedettek lehetünk, hiszen megnyertük a román kupát, és az Erste Ligában is második helyen zártunk. Az Erste Ligában tavaly bronzérmesek lettünk, idén ezüstöt szereztünk, folytatva a sort  jövőre szeretnénk, ha aranyérmet akasztanának a nyakunkba. Remélhetőleg a csapat együtt marad, megvan bennünk a potenciál, hogy mindezt véghezvigyük. Szeretném a szurkolóknak megköszönni az egész éves biztatást, nagy megtiszteltetés, hogy a liga legnagyobb szurkolótábora előtt játszhatunk nap, mint nap”- fogalmazott a csatárból védővé vált játékos, aki érdekes módon a szezon utolsó meccsein a sérülések miatt újra csatárként szerepelt.

Le kell vonni a tanulságokat

A 19 éves Horváth László a jövő embere lehet Csíkszeredában. A fiatal védő, aki 47 Erste Liga meccsen segítette csapatát, így értékelt: „Az idei szezonnak magas elvárásokkal és nagy lendülettel futottunk neki. Az Erste Ligában sokáig veretlenek maradtunk és vezettük a tabellát. Volt egy-két hullámvölgy a szezon során, amikből kettőt edzőváltással orvosolt a vezetőség. Ezek a periódusok új színt hoztak a csapatba, mindig kicsit más volt az új időszak, mint a korábbi. Végül sikeresen eljutottunk az Erste Liga döntőjéig. Rengeteg meccs volt addigra a lábakban és számos kilométernyi utazás, a fáradtsággal együtt sajnos jöttek a sérülések és a román bajnokság rájátszására nagyon megfogyott a csapatlétszám. Azt gondolom, hogy ilyen terhelés és körülmények mellett a csapat teljesítménye sok szempontból megelégedésre ad okot. Személy szerint önmagamról azt tudom mondani, hogy a szezon során legjobb tudásom szerint igyekeztem segíteni a csapatot, ami az utolsó szakaszra érte el a legjobb formát. A következő idény előtt érdemes lesz alaposan átgondolni az idei szezont és tanulságokat levonva alakítani ki a terveket és a formaidőzítést”.

Örvendetes, hogy stabil az anyagi háttér

A Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete részéről Szikszai Tamás, vezetőségi tagot kértük meg, hogy mondja el gondolatait az évaddal kapcsolatosan:„Szurkolói szemszögből egy nagyon tartalmas szezonra tekintünk vissza. Rengeteg jó tempójú mérkőzést láthattunk és hosszú éve után újból az Erste Liga aranyért játszhatott a lényegesen megerősödött csapatunk. A szurkolás úgy érzem, hogy messzemenően a legjobb volt a ligában egész szezon alatt, ami nagyvonalakban a szurkolótábor vezetőjének, Tamás László „Egérnek” és a Lokálpatrióták csoportnak köszönhető. Ezúton is köszönjük ezt nekik és kitartást kívánunk az elkövetkező szezonra! Emellett megemlítenénk, hogy bár némi javulás tapasztalható, viszont az idei szezonban is gyenge kommunikáció, interakció volt a klub és a szurkolók között. Emellett az illemhelyek illetve a büfé állapota, szolgáltatásai nem egy ilyen szurkolótáborral rendelkező csapathoz méltó, mindenképpen javulást várunk el ezen a téren is. Örvendetesnek tartjuk, hogy végre stabilizálódni látszik a támogatói háttér és sok év után először a szezon végén már jövőbeli tervekről lehet hallani”.

A csapat hamarosan megkezdi a felkészülést az új kihívásokra: a keret egy része május közepén már együtt készül, a válogatott játékosok pedig június elején csatlakoznak a közös munkához.

A Sportkub szezonja számokban:

A barátságos meccseket leszámítva összesen 100 meccset játszottak le a csíkszeredai kék-fehérek a 2018/2019. évi szezon során. Lehetett volna több is, ám a román szövetség késlekedése miatt nem játszhattak az Interkontinentális kupában, ezen kívül két román bajnokit nem játszottak le a kékek.

Az Erste Ligában 40 alapszakasz-meccsen 88 pontot szereztek, összesen 179 gólt lőttek és 115-öt kaptak. Hazai pályán az alapszakasz legjobbja lett a csapat: 20 meccsen 49 pont maradt Csíkszeredában a megszerezhető 60-ból és ezeken a meccseken 98- 53-as gólkülönbséget tudtak felmutatni.

Az Erste Liga középszakaszában a negyedik helyen végeztek a nyolc meccsen szerzett 11 pontunkkal és 19 szerzett valamint 23 kapott góllal. A rájátszásában 15 mérkőzést játszottak, ahol a mérleg kilenc győzelem és hat vereség. Öt meccset hazai pályán, négyet idegenben nyertek és kettőt hazai pályán, négyet vendégként veszítettek el. A gólarány 54-43.

Jobb volt a Ferencváros

A Sportklub 11 meccset játszott az idény során a későbbi liga-győztes FTC Telecom csapatával. Ebből kettőt nyert meg rendes játékidőben, egyet hosszabbítás után, egyet pedig büntetőlövésekkel, egy hosszabbításos és hat rendes játékidős Ferencváros győzelmet hozott a párharc. A gólarány 47-34 a budapestiek javára

Az Erste Liga csapatai közül a két Fejér megyei csapatnak, a Fehérvári Titánoknak és a Dunaújvárosi Acélbikáknak nem sok babér termett a csíki csapat ellen: őket oda-vissza verte a Sportklub négy-négy rendes játékidős győzelmet aratva. A Titánok ellen 24-12-es, az Acélbikák ellen 23-11-es gólkülönbséget produkáltak Becze Tihamérék.

Mérkőzésdömping a Brassói Coronával

Az Erste Ligában is vitézkedő erdélyi csapatok ellen a honi bajnokságban is játszottak mérkőzéseket a csíkszeredaiak. A magyar bázisú nemzetközi bajnokságba visszatérő Gyergyószentmiklós elleni tíz meccsen hat rendes játékidős, egy hosszabbítás utáni és egy büntetőlövésekkel kiharcolt győzelem mellett egy hosszabbításos és egy rendes játékidős vereség a mérleg, a gólkülönbség: 47-22.

 

A legnagyobb hazai rivális Brassói Coronával az Erste Liga, valamint a romániai bajnokság rájátszásában is összecsapott a Sportklub, ráadásul ez a két csapat játszotta decemberben a román kupa döntőjét is. Így összesen nem kevesebb, mint 17 Brassó-Sportklub meccset rendeztek a szezonban! A Sportklub szempontjából hat rendes játékidős és két hosszabbításos győzelem, hét rendes játékidős és két hosszabbításos vereség a mérleg 58-51-es gólkülönbséggel.

A szezon legjei

A legnagyobb arányú vereséget a szezonban a DEAC ellen szenvedték el a csíkiak: 6 – 0 lett a vége a december 6-án Debrecenben lejátszott mérkőzésnek, a legnagyobb arányú győzelem a honi bajnokságban született: 28-1 a Sportul Studentesc ellen.

A szezonbeli nézőrekord a hazai pályán lejátszott román kupadöntőn született, hivatalosan 2500-an látták, ahogy a Sportklub 5-2-re legyőzte a Brassói Coronát megnyerve ezzel a sorozatot. Egyébként az Erste Ligában magasan a Sportklub érte el a legmagasabb átlagnézőszámot. Bár nincs erre vonatkozóan pontos kimutatás, de a nemzetközi bajnokság meccseit közel kétezer néző izgulta végig fordulóról-fordulóra a Vákár Lajos Műjégpályán.

Az egy játékos által egy mérkőzésen szerzett legtöbb pontot Radim Valchar szállította: a cseh csatár 17 pontot szerzett a Sportul Studentesc ellen nyolc gól és kilenc gólpassz formájában. A szezon során román állampolgárságot szerző csatár lett a Sportklub házi pontkirálya is 85 ponttal (42 gól 43 gólpassz került a cseh játékos neve mellé). Ezzel a teljesítménnyel Hugo Turcotte mögött a második lett az Erste Liga kanadai táblázatán. Érdekesség, hogy ezzel a 85 ponttal a harmadik helyen áll a liga történetében az egy szezonban megszerzett legtöbb pontok száma alapján Ian McDonald (93 pont 2015/16 szezon) és Hugo Turcotte (86 pont 2018/19 szezon) mögött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?