Asztalitenisz-vb: közel a csoda, Ovidiu Ionescu aranyért állhat asztalhoz

Egy lépésre került Ovidiu Ionescu attól, hogy világbajnokként távozzon a Budapesten megrendezett 2019-es asztalitenisz-vb-ről. A 30 éves buzaui sportoló a spanyol Alvaro Robles oldalán drámai elődöntő után jutott be a férfi párosok döntőjébe, ahol az egyéniben kétszeres címvédő Ma Lung és partnere, Vang Csu-csin lesz az ellenfele.

Folytatódik a budapesti Hungexpón megrendezett asztalitenisz világbajnokságon az Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles férfi páros tündérmeséje: a román-spanyol duó pénteken este, a nap utolsó mérkőzésén valóságos pingpong-thrillert megnyerve jutott be a verseny döntőjébe. A hét játszmás mérkőzés mindent eldöntő szettjében az asztal túloldalán álló Tiago Apolonia/Joao Monteiro kettős 8-4-re vezetett, a portugál duó három pontra volt élete legnagyobb sikerétől. Ionescuéknak innen sikerült egy 7-0-s sorozattal közelebb lopózniuk, egyenlíteniük, majd győzniük is.

A mérkőzés után a vegyes zónában Ovidiu Ionescu a Maszol és a Marosvásárhelyi Rádió kiküldött munkatársának adott nyilatkozatban így emlékezett vissza azokra a pillanatokra. "Odahajoltam Alvaróhoz és azt mondtam neki, hogy kockáztatnunk kell, ezt a meccset nem tudjuk másképpel megfordítani". A bátor játék aztán katartikus örömben végződött, a késői óra ellenére kitartó román szurkolók épp csak vállra nem emelték a fiúkat. 

Egy anya boldogsága

Ovidiu Ionescu legnagyobb gondja a svédek ellen megnyert negyeddöntő után az volt, hogy valamilyen módon megoldja egy nap alatt szülei kiutazását Budapestre. Az idős buzaui házaspár ott volt a lelátón és könnyekkel küszködve nézte végig fia sikerét. "Miután minden szurkoló végigölelt, a sor végén ott volt édesanyám, aki azt mondta, hogy utoljára akkor volt ilyen boldog, amikor megszülettem" - árulta el az erdélyi magyar újságíróknak Ovidiu Ionescu.

A Ionescu/Robles páros ellenfele a döntőben egy kínai páros lesz. A Ma Lung/Vang Csu-csin kettős simán, négy szettben győzte le a honfitársaiból összerakott elődöntőbeli ellenfelét, így lényegesen kipihentebben érkeznek a szombaton, romániai idő szerint 13 órakozr kezdődő döntőbe.

A fináléra való felkészülésről Andrei Filimont, Ovidiu Ionescu edzőjét is mekérdezte a Maszol kiküldött munkatársa. A tréner elmondta, spanyol kollégájával megpróbálják a legjobb taktikát összeállítani erre a mérkőzésre és bizalomra ad okot, hogy bár a fiúk csak 10 hónapja játszanak együtt több értékes skalpot is gyújtöttek. S a szombati mérkőzés szempontjából ezek között talán a legfontosabb, hogy a Kína Open elődöntőjében épp Ma Lungnak kellett gratulálnia a győzelmükhöz.

Eredmények:
férfi páros, elődöntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) - Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan (kínai, 8.) 4-0 (10, 7, 7, 5)
Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.)-Tiago Apolonia, Joao Monteiro (portugál) 4-3 (6, -3, -10, 7, 7, -9, 8) 

    A vesztesek bronzérmesként zárják a vb-t.

a vb további programja:
    szombat:
férfi páros, döntő 13.00
női egyes, döntő 14.00
férfi egyes, elődöntő 18.00
női páros, elődöntő 20.00
    vasárnap:
férfi egyes, döntő 14.30
női páros, döntő 15.30

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?