Asztalitenisz-vb: Mattias Falck lett az „európabajnok”

A svéd Mattias Falck lett a Budapesten rendezett asztalitenisz világbajnokság férfi egyes versenyének „európabajnoka” a francia Simon Gauzy legyőzésével. A skandináv pingpongozó a szimbolikus cím mellé valódi érmet is tehet majd, ugyanis negyeddöntőbeli sikerével bejutott a vébé elődöntőjébe.

Európai játékos 8 évvel ezelőtt, 2011-ben nyert utoljára érmet asztalitenisz-vb-n, így Falck teljesítménye mindenképpen belekerül a sportág történelmébe.

Kolozsváron rendezik a 2021-es Európa-bajnokságot! Épp a buadpesti asztalitenisz-vb "európai döntőjének" napján jelentette be a Román Asztalitenisz Szövetség (FRTT), hogy Kolozsvár elnyerte a 2021-es felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát. Az eseménynek a Szamos-parti, 9 300 néző befogadására alkalmas BT Aréna biztosít helyet. A kincses város 2018-ban az ifjúsági asztalitenisz  Európa-bajnokság gazdája is volt, az európai szövetség vezetői ekkor bizonyosodhattak meg arról, hogy Kolozsvár képes megrendezni a felnőttek kontinentális tornáját is. A Szamos-parti multifunkcionális csarnok elkészülte óta Kolozsvár az ország sportfővárosává nőtte ki magát. A női és férfi tenisz-válogatottak Davis, illetve Fed Kupa mérkőzéseit évek óta itt rendezik. Emellett 2017 februárjában torna-, 2017 szeptemberében pedig kosárlabda Európa-bajnokság házigazdája volt a kincses város. Továbbá a férfi és női teremsportok (kézilabda, kosárlabda) válogatottjai is itt, az ország legnagyobb fedett sportlétesítményében fogadják ellenfeleiket.

Három napos vébé-tapasztalattal a háta mögött, a Maszol kiküldött tudósítója azt tapasztalta, hogy az unalmas ázsiai dominanciát megtörő svéd-francia mérkőzés volt a torna eddigi leghangulatosabb meccse. A Hungexpo G-csarnokából hiányoztak a kínai érdekeltségű mérkőzéseket ritmusos visibálásukkal élvezhetetlenné tevő távol-keleti lányok, így a pártatlan nézők is "felső vezérlés" nélkül tudtak kedvencet választani és annak szívből szurkolni.

A csarnok 2 ezres közönsége érezhetően a sármos Gauzy mellé állt, s ez még inkább volt így azután, hogy a jobban összpontosító horihorgas Falck 6-8-as hátrányból megnyerte az első játszmát. A második szett hihetetlen drámát hozott, Gauzy ismét jobban kezdett, Falck visszajött, egyenlített és a vezetést is átvette, ám a játszma végén (13-11) Simon Gauzy ökle csaphatott a magasba.

A következő három szett eredménye (11-6, 11-3, 11-7) azt sugallná az olvasónak, hogy egyoldalú csatára redulákódott a párharc, de nem így volt. A felek gyönyörűbbnél gyönyörűbb pörgetésekkel örvendeztették meg a hálás nézőket. 

Mivel az első elődöntőben a kétszeres címvédő Ma Lung és honfitársa Liang Csing-kun áll asztalhoz, immár az is biztos, hogy a döntőnek csak az egyik szereplője lesz kínai, ugyanis Mattias Falck elődöntőbeli ellenfele dél-koreai lesz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?