Asztalitenisz-vb: több mint 140 országból érkeznek versenyzők Budapestre

Vasárnap kezdődik a Hungexpón az asztalitenisz-világbajnokság, Budapest 1950 óta először, összességében negyedszer lesz házigazdája a sportág csúcsversenyének.

A magyar színeket hét női és hat férfi játékos képviseli a nyolcnapos tornán, s mindkét szövetségi kapitány abban reménykedik, hogy tanítványaik bravúros győzelmeket is aratnak majd. Bátorfi Zoltán, a női együttes szakvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, a múlt héten Mátraházán készültek, férfi játékosokkal is, ezen a héten pedig már a fővárosban edzenek az amerikai válogatottal. „Nagyon elégedett vagyok a felkészüléssel, jól sikerült, mindenki jól bírta. Ezen a héten már könnyebb munkát végzünk, a finomhangolás zajlik." - tette hozzá.

Férfi és női egyesben 128-as lesz a főtábla, a 64 kiemelthez 64-en csatlakoznak a 246, illetve 180 fős selejtezőből, a három páros versenyszámban pedig egyformán 64 duó szerepelhet az elitmezőnyben, 32-32 kiemelt és kvalifikációból érkező.

A nőknél egyesben Póta Georgina, Pergel Szandra és Madarász Dóra is a főtáblán kezd. „Gina a 32 között lesz kiemelve, a másik két lány pedig a 64 között, tőlük egyértelműen azt várom, hogy a kiemelési számuknak megfelelően szerepeljenek, bár ez nem lesz egyszerű. A sorsolástól sok függ, a selejtezőből is jöhetnek erős ellenfelek. - fogalmazta meg a célokat a kapitány. „Ezzel együtt nagyon reménykedem egy hasonló bravúrban, mint két éve, amikor Pergel Szandi bejutott a legjobb 32 közé. Nagyon örülnék, ha valaki tovább eljutna, mint a kiemelési pozíciója."  A selejtezőben kezdő többiektől, Bálint Bernadettől, valamint a két 19 éves fiataltól, Hartbrich Leonie-tól - a volt válogatott Káhn Szilvia lányától - és Fehér Orsolyától tisztes helytállást vár a kapitány, mint mondta, az utóbbi két játékos számára elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, de reméli, hogy aratnak majd győzelmeket a csoportjukban, és esetleg kellemes meglepetést okozva feljutnak a főtáblára.  „Bálint Bernadett kicsit más kategória, ő már előrébb jár, idősebb is, vele kapcsolatban kijelenthetem, hogy szeretném, ha kiharcolná a főtáblás szereplés jogát" - mondta a szakember.

Női párosban Póta és svéd játékostársa, Matilda Ekholm - a tavalyi kontinensviadal harmadik helyezettjei - a tizedik kiemeltek lesznek, őket Bátorfi Zoltán úgy jellemezte, hogy nagyon erős párost alkotnak, bárkivel szemben képesek a győzelemre, még az ázsiaiak ellen is okozhatnak meglepetést. äSok függ attól, hogy mennyire lesznek egymásra hangolva, milyen formában lesznek." - fogalmazott a szakvezető, hozzátéve, hogy a skandináv játékos jó néhány nappal a rajt előtt érkezik éppen azért, hogy Pótával tudjanak gyakorolni. 

A 2016-ban, Budapesten Európa-bajnoki bronzérmes Pergel, Madarász kettőst a 13. helyre rangsorolták, két éve nyolcaddöntősök voltak a vb-n. „Nagyon örülnék, ha most is eljutnának eddig a szakaszig, s akár valami kellemes meglepetést is tudnának okozni." - jegyezte meg a kapitány.

Vegyes párosban Pergel Szudi Ádámmal ugyancsak 13. kiemelt, velük kapcsolatban is a legjobb 16 közé jutást nevezte meg elvárásként Bátorfi Zoltán. Hozzátette: a vb-n világranglista-pontokat is lehet gyűjteni, ezek nagyon fontosak az olimpiai kvalifikáció szempontjából, erre is érdemes figyelni. A Pergel, Szudi kettősön kívül az Ecseki Nándor, Madarász duó is főtáblás lesz ebben a számban.  

A férfiaknál egyesben minden magyar asztaliteniszező a selejtezőben kezdi a vb-t, Aranyosi Péter, a férfiválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, a két, még ifjúsági korú játékossal, a 16 éves András Csabával és a 18 esztendős Juhász Patrikkal kapcsolatban nincsenek elvárások. „A többiektől, Majoros Bencétől, Ecseki Nándortól, Lakatos Tamástól és Szudi Ádámtól viszont azt remélem, hogy feljutnak a főtáblára, és még ott is győzelmeket aratnak, mint két éve Lakatos, aki bravúrral két kört is ment" - mondta a szakember.  

Ahogy fogalmazott, párosban már más a helyzet, ott az Ecseki, Szudi kettőst az ötödik helyen emelték ki. „Óriási dolog lenne, ha bekerülnének a legjobb nyolc közé" - jelentette ki róluk.

A hazai éremszerzés a csoda kategóriába tartozna, magyar játékos a férfiaknál legutóbb 1983-ban, Tokióban, a nőknél pedig 1995-ben, Tiencsinben állhatott fel vb-dobogóra, előbbi tornán a csapat, utóbbin a jelenlegi női kapitány nővére, Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina párosa volt harmadik.

A vb hírlevele szerint az egyhetes eseményt a helyszínen 50 ezren követhetik majd figyelemmel, a televíziós közvetítéseken keresztül pedig világszerte 500 millió néző láthatja a mérkőzéseket. Ami a technikai részleteket illeti: 56 kamera, 10 ezer méter kábel, 1000 lámpa, 68 asztal és közel 7000 labda szolgálja majd a minél magasabb színvonalú rendezést. A vb-re 147 bíró érkezik, a gördülékeny lebonyolítást 350 önkéntes segíti. A televíziós közvetítésben résztvevők mellett több mint 300 fotóst és újságírót vár a szervezőbizottság. A szervezők tájékoztatása szerint a bérletek 90 százaléka már egy hét után elfogyott, és a mérkőzések mellett számos kísérőrendezvénnyel készülnek: a sportágat kedvelő hírességek és más sportágak képviselői, valamint Magyarország aktív és már visszavonult legjobbjai egyaránt megjelennek majd a helyszínen.

A vb április 28-ig tart a Hungexpón.

Kapcsolódók

Kimaradt?