Virtuális kiállítással kezdődött a Dante-emlékév Olaszországban

Az Isteni színjáték ritkán látható illusztrációit mutatja be egy online kiállításon a firenzei Uffizi-képtár Dante Alighieri (1265-1321) olasz költő és filozófus halálának idei 700. évfordulója alkalmából.

Federico Zuccari 16. századi reneszánsz festő 88 rajzának nagyfelbontású fényképei érhetők el péntektől „ingyenesen, a nap bármely szakában, bárki számára” – jelentette be Újév napján Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója.

Dante remekműve, az Isteni színjáték a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a purgatóriumot és a paradicsomot.

A drámát illusztráló fekete és vörös árnyalatú ceruza- és tintarajzok 1586 és 1588 között készültek az olasz manierizmus kimagasló alakja, Zuccari spanyolországi tartózkodása alatt, és 1737-ban kerültek az Uffizi gyűjteményébe egy adománynak köszönhetően.

A sérülékeny rajzokat eddig mindössze kétszer tették közszemlére: 1865-ben Firenzében Dante születésének 600. évfordulója és az egységes olasz nemzet létrejötte alkalmából, 1993-ban pedig egy Dante-kiállításon Abruzzo tartományban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A rajzok eredetileg egy kötetben voltak összefűzve, a vonatkozó versszakokkal szembeni oldalon voltak láthatók. A pénteken nyílt virtuális kiállításon, amely a Pokol fejezet sokat idézett utolsó mondatára (és így jutottunk ki a csillagokhoz) utalva az A riveder le stelle címet kapta, közzéteszik az Isteni színjáték érintett szövegrészeit és a hozzájuk tartozó lábjegyezeteket is.

Eike Schmidt szerint a rajzok jelentős erőforrást jelentenek a Dantéval foglalkozó tudósok és diákok, továbbá mindazok számára, akik szeretnének inspirációt meríteni a Dante-féle tudás- és erénykeresésből.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?