Újra megnyitotta kapuit a felújított Tarisznyás Márton Múzeum

A Zsigmond Attila magángyűjteményéből összeállított Ecsetvonások, székelyesen című kiállítással nyitotta meg újra kapuit pénteken a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. Az intézmény három év után fogad újra látogatókat.

Filmbemutatóval és kiállítás-megnyitóval nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a felújított gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. A felújítás az intézmény épületének műemlékként nyilvántartott részét érintette és 2019-ben kezdték el a munkát. A felújítás során jelentős felszerelésekkel is bővült a múzeum, kicserélték a bútorzatot, új irodatechnikát szereztek be. A munka elvégzésére a Regionális Operatív Program keretében nyertek finanszírozást, a beruházás összértéke 3,3 millió lej volt, amelyből az európai uniós támogatás 3 millió lejt tett ki. A fennmaradó részt a város saját költségvetéséből állták.

Az újranyitás alkalmából Ferencz-Mátéfi Kriszta intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. „Nagy ünnep számunkra, hogy egy olyan műemléképületbe költözhettünk vissza, amelyre joggal lehet büszke a város” – fogalmazott az igazgató. Hozzáfűzte: olyan nagyszabású felújítási munka végéhez értek el, ami példaértékű a gyergyószentmiklósi közösség életében. Ferencz-Mátéfi Kriszta kiemelte, a felújított intézmény új kihívások előtt áll.A Tarisznyás Márton Múzeum épülete | Fotó: Barabás-Pál Hajnal

„Nem ez az első alkalom, hogy a múzeum magángyűjteménnyel nyitja meg kapuit. Kereken 40 évvel ezelőtt szintén egy magángyűjtemény alapozta meg a gyergyószentmiklósi képtár létrejöttét Elekes Vencel gyűjteménye révén. Reméljük, idővel a ma bemutatott kollekcióról is gazdagabb képet kaphatunk, még úgy is, ha magánkézben marad, hisz Gyergyó nevét mindenképpen öregbíti” – mondta el az intézményvezető. Hozzáfűzte: a kiállítás Zsigmond Attila filmrendező tulajdonában levő képek leginkább a gyergyói térséghez köthető alkotókat sorakoztatnak fel.

A megnyitó során bemutatták Zsigmond Attila a kiállítással megegyező című filmjét is.

Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere, egykori múzeumigazgató köszöntőjében kiemelte: a kitartásnak és a következetességnek köszönhető a múzeum felújítása, ugyanígy a magángyűjtemény létrehozása is. A városvezető felidézte a felújítás hosszas folyamatát, amely egyelőre nem érintette a teljes épületet és nem valósult meg a tervezett bővítés sem. A technikai megújulást viszont nagy előrelépésként értékelte a korábbi igazgató.Fotó: Tarisznyás Márton Múzeum

A magánygyűjteményét a múzeumban bemutató Zsigmond Attila köszöntőjében hangsúlyozta: nem gondolt arra, hogy gyűjteményét a felújított múzeumban fogja bemutatni. A filmpremier kapcsán megjegyezte: mindig az volt a célja, hogy székelyföldi példákat mutassanak be. „Rádöbbentünk, hogy olyan keveset tudunk a székely festőinkről. Hogyha megnézzük ezeket a művészeket, azt látjuk, hogy néhányan bizonyára világviszonylatban is megállnák a helyüket, de számomra úgyis az ő alkotásaik a világon a legszebbek” – fogalmazott  Zsigmond Attila.

Az újranyitó Tarisznyás Márton Múzeum a hosszú zárvatartás után szeretne kedveskedni régi és új látogatóknak, ezért úgy döntöttek, hogy a múzeum látogatása 2022. június 27-ig ingyenes – közölték az intézmény vezetői.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?