Teltházas koncerttel rajtol az udvarhelyi városünnep

Június 21-én, szerdán a nulladik nappal és a „Megtelt” tábla kifüggesztését megkövetelő Zorán-koncerttel startol el Székelyudvarhely városünnepe, az Udvarhely Napok. A programsorozat hétfőn, június 26-án dísztanácsüléssel, ezen belül díszpolgári cím és Pro Urbe-díjak átadásával zárul.

Tavaly is ezreket vonzott a városünnep | Fotó: udvarhely.roMinden korosztálynak és zenei ízlésnek szeretnének egy kicsit megfelelni – hangoztatták a székelyudvarhelyi városünnep szervezői. Kissé elcsépelt frázis, de egybehangzó vélemények szerint, hosszú évek után idén állnak a legközelebb ehhez.

A tavaly bevezetett kritérium szerint a városnapok lebonyolítását az udvarhelyi egyházi felekezetek kiegyezésének napjához, június 26-ához kötik, így szerdán, június 21-án a nulladik nappal, az esti Zorán-koncerttel kezdődik az eseménysorozat.

Kinek van Zorán-jegye?

A városnapok egyetlen belépődíjas eseménye szült némi elégedetlenséget, az Udvarhely Napok közösségi oldalán a Zorán-koncertet népszerűsítő poszt alatt többen kifogásolták, hogy a város minden polgárát megszólító „neked játszunk” mottójú éves városünnepen miért kell belépődíjhoz kötni egy eseményt, mások pedig a helyszínválasztást kritizálták, mondván, hogy a véges kapacitású sportcsarnokkal a kelleténél jobban leszűkítették a résztvevők számát. Akadt, aki szerint már a múlt héten pénteken hiába próbálkozott a jegyvásárlással, végül a szervezők kedden délelőtt közölték ki, hogy elfogytak a jegyek, szabályos jegykeresési-lavinát indítva el az érdeklődők között. A szervezők azzal indokolták a helyszínválasztást, hogy Zorán csak beltéri előadást vállalt, ennek azonban ellentmond, hogy a művésznek idén nyáron több szabadtéri koncertje lesz, már mindjárt másnap a Marosvásárhelyi napokon is szabadtéren, a várszínpadon lép közönsége elé.

Lehet választani!

A többi zenei eseményen várhatóan nem lesznek belépési gondok, csütörtökön a Parno Graszt, pénteken a Budapest Bár és a Hooligans, szombaton pedig a Lóci játszik és a Margaret Island fog zenélni, de lesznek klasszikus és világzenei előadások, nép- és dzsesszzene, sőt, lemezlovas is a minifocipályán felállított nagyszínpadon, a sétatéren, a városháza belső udvarán, illetve a városi strandon.

Készülnek a polgármesteri hivatalnak alárendelt intézmények is, a Tomcsa Sándor Színház a március 15-én bemutatott nagy sikerű Forradalom.ma előadásukat ismétli meg, és bábszínházakat is hoznak. A Haáz Rezső Múzeum ekkor rendezi meg a Múzeumok éjszakáját, lesz játékexpo a sportcsarnokban, a szombati napon gyerekeknek és családoknak szóló programokkal, történelmi játékokkal, mesemondással, filmvetítéssel kedveskednek az intézmény udvarán.

A Városi Könyvtár kül- és beltéri játékokkal, új társasjátékkal várja az érdeklődőket, a Néptáncműhely a Forradalom.ma előadásban való részvétel mellett folkkocsmát és táncházat működtet a városünnep ideje alatt.

A kulturális intézmények mellett tucatnyi egyesület, civil szervezet és intézmény kapcsolódik be a rendezvénybe, saját programokkal lesznek jelen a városi parkban.

A rendezvénysorozat hétfőn, június 26-án dísztanácsüléssel zárul, a székelyudvarhelyi önkormányzat három Pro Urbe-díjat és egy díszpolgári címet adományoz négy, Székelyudvarhelyhez kötődő, a város hírnevét öregbítő személynek.

A városháza teljes programját a városháza honlapján lehet elérni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?