Tanulmánykötet jelent meg Kölcsey Ferencről

Történelmi, életrajzi és irodalmi értekezések mutatják be a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek korát és életét - a tanulmánykötetet csütörtökön mutatták be Nyíregyházán.

Karádi Zsolt irodalomtörténész, a Kölcsey Társaság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ő értetek élt - Kölcsey kora alcímet viselő, a vármegyei önkormányzat gondozásában megjelent kötet történeti, irodalomtörténeti, zenei és helytörténeti szempontból mutatja be Kölcsey életét, valamint a költő befogadástörténetét és munkásságának korabeli értelmezését – írta az MTI.

Forrás: Wikipédia

A szerzők a környékbeli egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia oktatói és kutatói, értekezéseikben például Kölcseyt mint szatmári földesurat mutatják be, a vallásfilozófiai megközelítésű tanulmányokban pedig a Himnusz íróját filozófusi oldaláról is megismerhetik az olvasók - összegzett Karádi Zsolt. Hozzátette, az új forráskutatások alapján az olvasó bepillantást nyerhet Kölcsey zenei műveltségébe, de a kötet a költő Berzsenyi Dánielről írt irodalmi kritikáinak elemzésével, pszichológiai és nyelvészeti kérdésekkel egyaránt foglalkozik.

Forrás: Wikipédia

A kötetben az európai himnuszkultúrát és a magyar Himnuszt összehasonlító értekezések, valamint Kölcseyről az 1860-as években született visszaemlékezések olvashatóak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?