SepsiClassic: komolyzenei fesztivállal bővül a sepsiszentgyörgyi kínálat

Idén egy újabb fesztivállal bővül Sepsiszentgyörgy, amúgy sem szegényes kulturális kínálata. Július 6-9. között első alkalommal szervezik a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, jelentette be Vargha Fruzsina. A város alpolgármestere felidézte, hogy a városnak évek óta van hangverseny évada és a klasszikus zene rajongók körében megfogalmazódott az igény, hogy ezt egy fesztivállal lehetne bővíteni.

Fotó: Kristó-Gothárd HunorVargha Fruzsina szerint a SepsiClassic-nak az is célja, hogy a fesztivál jellegű esemény révén fiatalokat is megszólítsanak és így bővítsék a sepsiszentgyörgyi komolyzene kedvelő közönséget koncertek, filmvetítések és kísérő rendezvények által. Négy napon keresztül, a város több helyszínén, nemzetközileg elismert magyarországi és helyi meghívottak előadásában kamara-, szóló- és szimfonikus koncerteken vehetnek részt a komolyzenét kedvelők.

Lőfi Gellért, a SepsiClassic fesztivál szakmai tanácsadója arra mutatott rá, hogy számos zenei tehetséggel büszkélkedhet Sepsiszentgyörgy, köszönhetően a művészeti líceumnak és más zenei oktatási intézményeknek. A komolyzenei fesztivál minden nagynevű, nemzetközi meghívottja műsorában részt kap egy helyi, fiatal zenei tehetség is.

A fesztivált július 6-án a világhírű Kaganovskiy Virtuózok - Salut d'amour című produkciója nyítja a sepsiszentgyörgyi Unitárius templomban. A kamarakoncertre való ráhangolódásban nagy szerepe lesz a kézdivásárhelyi tehetséges hegedűművész, Furus Ábel játékának. A fesztivál második napján Kolonits Klára, Kossuth-díjas operaénekesnő - A nyár virágai című szólókoncertjére kerül sor az Olt utcai Árkosi Kulturális Központban. Az énekesnőt Zsoldos Bálint zongoraművész kíséri, aki szólistaként és kamarazenészként is gyakori vendége a magyarországi és külföldi koncertéletnek. A produkcióban közreműködik még Keresztes Antónia énekes, a Plugor Sándor Művészeti Líceum 11. osztályos diákja. Somogyi-Tóth Dániel nemzetközileg elismert orgonaművészt, karmestert, Kádár János Balázs sepsiszentgyörgyi klarinétművész kíséri.

A szombati nap teljes programjának a Székely Nemzeti Múzeum frissen felújított, de régi zenei hagyománnyal rendelkező Bartók terme ad otthont. Különleges helyen, rendkívüli koncertek várhatóak. Radnóti Róza zongoraművész Ligeti György világhírű magyar zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából Ligeti 100 – Miniatúrák Bartók és Ligeti műveiből címmel ad zongoraestet. Előtte, Dénes Dorottya helyi tehetség örvendezteti meg gordonkajátékával a hallgatóságot. Ezt követően Veress Ábel kézdivásárhelyi zongoraművész és zenész barátai: Kiss Lucia cselló- és Kóbor Éva hegedűművész kamarakoncertjére kerül sor, de fellépnek Dénes Dorottya és Sebestyén-Lázár Regina helyi tehetségek is. Sepsiszentgyörgyre érkezik Bogányi Gergely magyarországi Kossuth-, Liszt-, és Príma-díjas zongoraművész is, aki magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, majd Bogányi Gergely és Veress Ábel zongoraművészek négykezes zongoradarabbal készülnek.

A fesztivál utolsó napján Szőcs Botond sepsiszentgyörgyi zongoraművésznek és barátainak – Filip Zsombor gitár-, Csoma Attila tuba- és Mădălina Bourceanu énekművésznek kamarakoncertjére kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. A Sepsi Classic fesztivál záróakkordja a Temesvári Banatul Filharmónia szimfonikus koncertje lesz a Krisztus Király templomban. Vezényel: Cristian Spătaru karmester, szólista: Balogh Ádám zongoraművész. A nagy múltú, 60 tagú szimfonikus zenekar első alkalommal koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

Ványolós Albert Sarolta, a SepsiClassic szervezője szerint a fesztiválra már kaphatóak jegyek, amelyek 30-40 lejbe kerülnek de diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, 15-20 lejért kínálnak belépőket, amelyeket a Városi Kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni. A teljes árú jegyeket online, az eventim.ro oldalon is be lehet szerezni. 

A fesztiválszervező szerint lesznek ingyenes, szabadtéri koncertek is, így a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban pénteken, július 7-én 16:30-tól a Lilium Quartet klasszikus vonósnégyesének muzsikája fogja megörvendeztetni még a járókelőket. Vasárnap, szintén 16:30-tól, a csíkszeredai Clarinetto Kamarazenekar varázsol jó hangulatot az Erzsébet parkban. Jövő héten, csütörtökön és pénteken 10 órai kezdettel Zsoldos Dávid zongoraművész és zenetörténész előadásain lehet díjmentesen részt venni a Művész Moziban.

A SepsiClassic fesztivál teljes programja, jegyárak és további részletek elérhetők a www.sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook oldalán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?