Ötödik alkalommal hirdetik meg a dráMÁzat drámaírópályázatot

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara idén is, immár ötödik alkalommal közös, nyílt, egyfordulós drámapályázatot hirdet három kategóriában.

A dráMÁzat Debüt kategórájában bárki benevezhet, aki magyar nyelven írt drámá(ka)t nyújt be, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban, illetve  előadás formájában, hivatalos, professzionális formában. Tematikai és műfaji megkötés nincs. A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet. A pályaművet csak elektronikus formában fogadják el.

A zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása bruttó 1000 euro. A díjat a pályázat eredményhirdetését követően megkötött szerződés aláírásától számított 30 napon belül utalják. Amennyiben a legjobb művet vagy műveket a Szigligeti Színház vezetősége kivitelezhetőnek tartja, a 2021/22-es, vagy az azt követő évadban színre viszi. Ugyanakkor a kiírók vállalják a szöveg kiadását a mű eredeti nyelvén.

A második kategória – amelyet szint ezer euróval díjaznak – a drámaÍRÓ, amelyre olyan jelentkezők írásait várják, akiknek már jelentek meg művei, illetve mutatták be műveiket. Ebben az esetben is kikötés, hogy a pályaműnek még színpadon be nem mutatott előadásnak kell lennie. Ebben a kategóriában sincs tematikai és műfaji megkötés nincs. A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet, amelyet szintén csak elektronikus formában fogadják el. És ezt a darabot későbbi döntés alapján a nagyváradi vagy a székelyudvarhelyi társulat színre viszi. A szöveget meg is jelentetik.

A harmadik kategória a dramAUTOR. Ebben román nyelven írt drámával jelentkezhetnek a versenyzők. Szintén kikötés, hogy színpadon még nem játszott művet adjon le a jelentkező.  Ebben a kategóriában sincs tematikai és műfaji megkötés. A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet, és elektronikus formában küldhető be. A zsűri által legjobbnak ítélt mű bemutatását szintén vállalják a színházak, ahogy annak megjelentetését magyar fordításban.

 A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara egy rendező szakos hallgatójának a Tomcsa Sándor Színház lehetőséget biztosít, hogy a drámaÍRÓ vagy a dramAUTOR nyertes művei közül az egyiket színpadra állítsa.

A díjazott művek kizárólagos színházi előadási joga a Tomcsa Sándor Színházat, illetve a Szigligeti Színházat illeti meg a világ teljes területére, a pályázat elbírálásától számított két éven keresztül. A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályaművel kapcsolatos felhasználási jogosultságát – a szerzővel történő előzetes egyeztetés alapján – továbbengedélyezheti harmadik fél részére.

A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályázatokat titkosan kezeli, és a nem díjazott pályamunkákat az eredményhirdetést követően maximum egy hónapon belül megsemmisíti.

A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a pályaművét díjazzák, a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályázó nevét a szerzővel egyeztetett módon nyilvánosságra hozza.

A pályázatnak 2021. június 15. 15.00 óráig kell megérkeznie az alábbi a dramazat@szinhaz.ro e-mail címre. A pályázat jeligés. Az alkotáson és annak címén kívül kizárólag a pályázó egyénileg választott jeligéjét, illetve a pályázat megnevezését tartalmazhatja az e-mail. A pályaművön a szerző nevének vagy felvett művésznevének feltüntetése tilos! A pályázó nevét és jeligéjét tartalmazó zárt borítékot postán kérik eljuttatni a Tomcsa Sándor Színház címére: Tomcsa Sándor Színház,  str. Tamási Áron nr. 15, 535600 Székelyudvarhely – Odorheiu Secuiesc, Jud. Harghita, ROMANIA, (DRÁMAPÁLYÁZAT).

A pályázat végeredményét szeptemberben hirdetik ki a dráMA kortárs színházi találkozó alatt tartandó sajtótájékoztatón, illetve a www.szinhaz.ro internetes címen. A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház fenntartja a jogot, hogy a pályázatot részben vagy egészben érvénytelennek nyilvánítsa. A jelen pályázati kiírás nem eredményezi a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház szerződéskötési kötelezettségét, az nem minősül szerződéskötési ajánlatnak.

A pályázati kiírással kapcsolatban további információ kérhető a Tomcsa Sándor Színház titkárságán, a 0040-266 212131 telefonszámon.

(Címlapkép: A 2019-es pályázat drámaÍRÓ kategóriájának második helyezését, Hatházi András Kovács János meghal című darabja, Tomcsa Sádor Színház - Facebbok)

Kapcsolódók

Kimaradt?