Ők nyerték a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház drámapályázatát

Eredményhirdetéshez érkezett a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös, dráMÁzat IV. elnevezésű drámapályázata. 83 alkotást neveztek be magyarországi és romániai alkotók, közölték a szervezők.

A romániai és magyarországi színházi szakemberekből álló zsűri május végétől augusztus elejéig értékelte a pályamunkákat.A debüt kategóriába 32 magyar nyelvű pályamű érkezett. A zsűri tagjai Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték című írását nevezték meg a kategória legjobbjaként; a második helyezett a zsűri döntése alapján Scipiades Erzsébet Mocsár812 című drámája, a harmadik helyezett pedig Zsidó Ferenc Ellógni egy forradalmat című munkája lett. A kategóriában Czvikker Katalin dramaturg, a Szigligeti Színház főigazgatója, Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Lőkös Ildikó budapesti dramaturg, Szűcs Katalin-Ágnes kritikus, Dunkler Réka dramaturg és Biró Árpád-Levente, a Szigligeti Színház irodalmi titkára értékelte ki a beküldött munkákat.

A drámaÍRÓ kategóriába 24 magyar nyelvű, színpadon még be nem mutatott, és írásos formában még nem publikált dráma érkezett olyan alkotóktól, akiknek más művei már jelentek meg nyomtatásban. Krusovszky Dénes Az időjárás Skóciában című írásával nyerte el az első helyezést, a zsűri döntése alapján a második helyet Hatházi András Kovács János meghal című műve, a harmadik helyet pedig Szíjártó Tímea-Aletta A panzió című drámája nyerte el. A drámaÍRÓ kategóriába beérkezett drámákat Szűcs Katalin-Ágnes kritikus, Fazakas Márta, a nagyváradi Szigligeti Színház irodalmi tikára, Csurulya Csongor színész, Lőkös Ildikó, Köllő Kata kolozsvári színikritikus, valamint Demeter Katalin dramaturg értékelték.

A dramAUTOR kategóriába a dráMÁzat harmadik kiadásához képest jóval több, szám szerint 27 román nyelvű drámával jelentkeztek alkotók. A zsűri a Zloată (Latyak) című alkotást részesítette első díjban, amelynek szerzője azonban mindezidáig nem oldotta fel jeligéjét. A kategória második helyezettje Popescu Marian Banda lui Mobius című munkája, Cotarcea Andrei Iarna és Asaftei Bogdan Îngerul a alunecat pe gheață. Iertare! című alkotásai pedig megosztott harmadik helyben részesültek.

A dramAUTOR kategóriába érkezett román nyelvű drámákat Balint Victoria, a nagyváradi Regina Maria Színház művészeti titkára, Albert Mária, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, fordító, Bereczki Ágota dramaturg, Demeter Katalin, Nagy Pál, valamint Ferencz Zsófia művészeti tanácsadó, fordító zsűrizte.

Az előző évekhez hasonlóan a szervezők antológiát jelentetnek meg a Debüt és drámaÍRÓ kategóriák első két helyezést elért alkotásából, a kötetben ugyanakkor a dramAUTOR kategória első helyezett alkotása és annak magyar nyelvű fordítása (fordító: Nagy-Bozsodi Orsolya), illetve a második helyezett dráma is helyet kap. A dráMÁzat IV. antológia könyvbemutatóját a 10. dráMA Kortárs Színházi Találkozón, szeptember 18-án, kedden 17 órától tartják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?