Önálló fesztivállá alakul a TIFF oktatási programja – mostantól a MiniTIFF biztosítja a fiatalok moziélményét

MiniTIFF filmfesztivállá alakul a 15 éves múltra visszatekintő EducaTIFF, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál filmoktatásnak szentelt szekciója. Az első MiniTIFF-et 2024 októberében rendezik meg Kolozsváron.

Tizenöt év, több száz film, workshopok, programok és több ezer néző után az EducaTIFF, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál filmoktatásnak szentelt szekciója MiniTIFF filmfesztivállá alakul. A megújult eseményt első alkalommal októberben szervezik meg a kincses városban.

Lefkovicsék gyászolnak/ Forrás: Filmtett

„Egy olyan időszakban, amikor a médiaműveltséggel kapcsolatos ismeretek fontosabbak, mint valaha, a MiniTIFF célja, hogy folytassa az EducaTIFF által megkezdett missziót: a legfiatalabb generációk filmművészet iránti szenvedélyének ápolását, valamint a vizuális kultúra jobb megértésének és megkülönböztetésének elősegítését” – írták közleményükben a szervezők.

„Az elmúlt 15 év alatt az EducaTIFF több száz filmet hozott el a diákoknak, amelyeket filmkészítőkkel, tanárokkal és szakemberekkel folytatott beszélgetések, több tucat filmes és médiaoktatási műhelyfoglalkozás követett. Elindított egy iskolai filmoktatási projektet, amelyet idén két kolozsvári középiskola tantervébe vezetnek be, és hozzájárult a romániai filmközönség fejlődéséhez is. Ennek a széleskörű programnak az önálló fesztivállá való átalakítása természetes lépés volt. A fiatalokkal, gyerekekkel és tanárokkal való munka tapasztalatait felhasználva fejlesztettük ki a MiniTIFF-et, egy háromnapos, teljes egészében a fiataloknak és az oktatásnak szentelt fesztivált, amelyet októberben rendezünk meg Kolozsváron. A TIFF idei kiadásán egy különleges filmválogatással mutatkozunk be” – mondta Maria Dobre, a MiniTIFF koordinátora.

Gyermek– és ifjúsági filmek a TIFF-en

A Blondi (r. Dolores Fonzi, Argentína, 2024, 12+) egy anya és fia tökéletes kapcsolatát mutatja be: kettejüknek ugyanazok a szenvedélyei, mindenhová együtt mennek, sőt, még a barátaik is ugyanazok. A Róka és nyúl megmenti az erdőt (Fox and Hare Save the Forest, r. Masha Halberstad, Hollandia, 2024, 7+) a Berlinale Generációk elnevezésű szekciójába beválogatott varázslatos animációs film, amelyben egy róka és egy nyúl kalandra indul, hogy megtalálják eltűnt barátjukat. A Kiválóság útja (r. Frédéric Mermoud, Franciaország, 2024, 14+) című filmben egy zseniális diáklány maga mögött hagyja a szülői házat, hogy tehetsége kibontakozhasson.

A róka és a nyúl megmenti az erdőt/ Forrás: Berlinale

A Horia (r. Ana-Maria Comănescu, Románia, 2024, 12+) az idei év egyik legfontosabb romániai filmje, amely egy tinédzserről szól, aki apja régi motorjával az ország másik végébe indul, hogy találkozzon a lánnyal, akibe szerelmes. A szintén debütáló Scrapper (r. Charlotte Regan, UK, 2023, 12+) a Sundance-en elnyerte a zsűri nagydíját. Egy Londonban egyedül élő 12 éves lány rájön, hogy felnőttek nélkül nem is olyan rózsás az élet.

Egy bokszedző és a fia a főszereplői a Lefkovicsék gyászolnak(r. Breier Ádám, Magyarország, 2024, 10+) című, megható és humoros, egész családnak szóló filmnek. Az Arnold Cautious and the Happiness Stone (r. Arto Halonen, Finnország, 2023, 7+) egy finn fantasy egy élénk fantáziájú gyerekről, aki élete kalandjába botlik. Végül, de nem utolsó sorban a Kirándulás ( r. Una Gunjak, Bosznia-Hercegovina, 2023, 14+) egy tizenéves lány történetét meséli el, akinek az élete a feje tetejére áll, miután egy felelsz vagy mersz játékban hazudik a barátjával való kapcsolatáról..

A filmekre a jegyek már kaphatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?