Pótolhatják a hibás dokumentumokat a Szülőföldön magyarul programra pályázók

Május harmadikáig lehetett pályázni a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatásra. Jelenleg az igényléseket ellenőrzik és kiküldik a hiánypótlási felszólításokat, amennyiben az érintettek hibás dokumentumokat töltöttek fel a mipont.hu weboldalra. Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program erdélyi koordinátora megkeresésünkre elmondta, 15 nap áll rendelkezésre a hibás dokumentumok javítására.

Jelenleg az igénylések feldolgozása, ellenőrzése történik, ebben az időszakban küldik ki a hiánypótlási felszólításokat. Ezt azok kapják meg, akik lejárt, rossz dokumentumokat töltöttek fel pályázáskor a honlapra. „A hiánypótlások kiküldése július elejéig tart, és 15 napjuk lesz az érintetteknek, hogy a felszólítás kiküldése után javítsák az adatokat. Július 21-e a határidő, ameddig minden hiánypótlást meg kell oldani” – mondta Ady-Kovács-Ferenczi Noémi. Megtudtuk, leggyakrabban a lejárt személyazonossági igazolvánnyal van gond, de az sem ritka, hogy rossz dokumentumot töltöttek fel a kérelmezők.

Illusztrációk forrása: Pexels

Kiemelte, egyelőre 330 hiánypótlást küldtek ki, ami nem olyan sok, ha az igénylések számát tekintjük. Pozitívum, hogy a felszólítás kiküldése után már aznap lehetőség van a javításra az online platformon. Egyébként összesen 142 812 igénylést számoltak meg az ellenőrzések előtt, de ez nem a végleges szám, hiszen megtörténhet az is, hogy egy személy többször beküldte a kérést egy gyermek nevére. „Amikor lejár az ellenőrzési időszak, akkor derül ki, hogy egészen pontosan hányan jelentkeztek Erdélyből az oktatási-nevelési támogatásra” – tette hozzá Ady-Kovács-Ferenczi Noémi.

Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor utalják a 100 ezer forint értékű támogatást, de „feltételezhetően, ha minden jól megy, ősztől már kezdődhetnek a kifizetések.

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi úgy véli, a szülőknek sikerült boldogulniuk az online platformmal, azonban nagy szerepük volt az oktatóknak, akik rengeteget segítettek abban, hogy minden szülőnek sikerüljön kitölteni a kérvényt. „Nélkülük ez nem sikerült volna” – tette hozzá.

Mint ismert, idén lényeges változások történtek a Szülőföldön magyarul programban, ugyanis elektronikusan lehetett megpályázni az oktatási-nevelési támogatást. Idéntől a Rákóczi Szövetség felel a Szülőföldön magyarul programért, a pénzügyi lebonyolító a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségére (RMPSZ) továbbra is fontos szerep hárul a támogatási igények érvényességének vizsgálatában és a lebonyolítás koordinálásában. Az oktatási-nevelési támogatás minden olyan gyermeket, illetve diákot érint, aki Romániában magyar tanítási nyelvű óvodát, alap- vagy középiskolát látogat. Minden érintett jogosult arra, hogy éves rendszerességgel kérelmezze a támogatást.

A kifizetéseket idén is az OTP Bank rendezi

„A kifizetéssel semmi nem változik, idén még ugyanúgy az OTP Bank rendezi, mint eddig” – fejtette ki a program erdélyi koordinátora. Sokan rendelkeznek OTP-s bankkártyával, hiszen többen már előző években megnyitották azt. Azon kedvezményezetteknek (az igénylők nagy többsége), akik már rendelkeznek számlával az OTP Bank Romániánál, valóban semmilyen tennivalójuk nincs. 

Az új igénylők esetében a számlanyitás nem történik automatikusan. Az OTP Bankos számlával nem rendelkező kedvezményezetteknek két lehetőség is rendelkezésükre áll: a számlát megnyithatják személyesen az OTP Bank fiókjaiban, ennek időpontját és a konkrét bankfiókot a kiíró közli a kedvezményezettel (az ügymenet gyorsítása érdekében), vagy a számla megnyitható akár online is – közölte az OTP.

Ha a támogatásra jogosult régen rendelkezett OTP-s bankkártyával, de azt valamilyen oknál fogva lezárták, akkor új számlát kell nyitnia, csak ezt követően veheti fel a támogatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?