Négy köztiszteletben álló személy kap idén Pro Urbe díjat Sepsiszentgyörgyön

Idén rendhagyó módon nem egy, hanem négy Pro Urbe díjat osztanak ki Sepsiszentgyörgyön: püspök, művészettörténész, alkotmánybíró és atlétikaedző kapja meg a város legrangosabb kitüntetését.

A helyi képviselőtestület döntése értelmében Kató Béla erdélyi református püspök, Jánó Mihály művészettörténész, Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró és szenátor, illetve Șanta Carol atlétikaedző részesül a legmagasabb önkormányzati elismerésben.

Kató Béla | Fotó: Kocsis B. János

A Pro Urbe díj a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által adott legmagasabb kitüntetés, amellyel 1997 óta díjazzák azokat a 70. életévüket betöltött helyi személyeket, akik munkásságukkal „pénz és taps nélkül” öregbítették a háromszéki megyeszékhely hírnevét.

Puskás Bálint Zoltán

A háromszéki megyeszékhelyen 2014-ig évente három magyar és egy román személy kapta meg a díjat, majd megváltoztatták a szabályzatot és már évente csak egy érdemes sepsiszentgyörgyi polgár kapja a Pro Urbe-díjat. Idén eltérnek az eddigi szabálytól és a város etnikai arányát betartva három magyar és egy román személynek ítélik oda a díszpolgári címet.

Jánó Mihály

Sepsiszentgyörgyön eddig 96 Pro Urbe díjat osztottak ki, idén százra emelkedik a díszpolgárok száma. Az idei díjátadó ünnepségre a Szent György Napok keretében, vasárnap 13 órakor kerül sor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Șanta Carol

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?