Múzeumépület mint műtárgy: egy napra látogatható a felújított Székely Nemzeti Múzeum

Különleges módon ünnepli a múzeumok világnapját a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. Május 18-án, csütörtökön lehetővé teszik az érdeklődőknek, hogy körbejárják a felújított műemlék épületet.

Vargha Mihály múzeumigazgató szerint idén novemberben korszerű kiállításokkal nyitja meg újra kapuit a Kós Károly által eredetileg is múzeumnak tervezett, monumentális műemlék épület.

Vargha Mihály múzeumigazgató | Fotó: MTI

Előtte azonban, egyszeri alkalommal, szeretnék a helyi közönségnek az épület megújult és újra felfedezett tereit műalkotásként bemutatni. Ez azért is egyedülálló esemény, mert láthatóvá válik Kós Károly népi és középkori építészetből ihletődő egyéni stílusa.

Székely Nemzeti Múzeum | Fotó: Kocsis B. János

Május 18-án, csütörtökön három délutáni időpontra, 16.00, 16.30, valamint 17 órára várják az érdeklődőket a vezetett épületbejárásra. A részvétel regisztrációhoz kötött, a belépés felnőtteknek 5 lejbe kerül. Egy csoportba 25 személyt tudnak fogadni ezért a részvételi szándékot a 0733-065.080-as telefonszámon 9 és 16 óra között, vagy a barthazonga.sznm@gmail.com címen lehet jelezni.

Plakát: Székely Nemzeti Múzeum

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítása és korszerűsítése 2020-ban kezdődött és mostanra fejeződött be. A 21,8 millió lejes beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósult meg. A rangos székelyföldi közgyűjtemény az elmúlt években a Lábas Házban berendezett átmeneti kiállítóterekben tevékenykedett.

Ez idő alatt rehabilitálták és modernizálták a Kós Károly tervei alapján 1912-ben épített főépületet, a két egykori múzeumőri lakást, az adminisztratív épületben gyermekpavilont, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak megfelelő teret alakítottak ki, dendrológiai parkká alakították a múzeumkertet, tájépítészeti munkálatokat végeznek, látogatói útvonalat alakítanak ki, kutatói laboratóriumokat és restauráló műhelyeket, illetve múzeumi szuvenír boltot is létrehoznak. A munkálatok során lényegesen megnövelték a múzeum kiállítótereit is és a modern múzeumi koncepciók révén látogathatóvá teszik a raktárhelyiségeket is, így a látogatók számára is láthatóvá válnak olyan műtárgyak, amelyek eddig nem voltak közszemlére helyezve.

Fotó: Kocsis B. János

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum több mint 140 éves, a romániai magyar közösség egyik legreprezentatívabb művelődési intézménye. Tervek szerint novemberben, megújult szemlélettel és újragondolt koncepcióval, a Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű Gábor Áron témájú kiállítással nyit a felújított Székely Nemzeti Múzeum.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?