Mire jó a vers? Szabó T. Anna erről tartott TED-előadást

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel tartott TED-előadást Szabó T. Anna. A Kolozsváron született, József Attila-díjas költő, író, műfordító a költészet varázsát több saját élménnyel, történettel, valamint versrészletekkel érzékelteti a videóban.

„Költő vagyok, a vers az életem. Hiszem, hogy nem luxustermék, hanem segítség az élethez, olyan alapvető, mint a kényelmes cipő vagy a jó szemüveg. A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket – ahogy például egy Mawson nevű sarkkutatóval történt, mikor halálveszedelemben lógott egy jégszakadékban, vagy velem, mikor válságban voltam kamaszkoromban. Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember” – ajánlotta az előadást Facebook-oldalán Szabó T. Anna.

Az előadásban többek között arra mutat rá, hogy a vers túljuttat a válsághelyzeteken, hiszen segít értelmezni a világot, menedéket nyújt, igaz fel is zaklathat, megborzongathat, de mégis erőforrást jelent, amely sokszor konkrétan életet menthet. Szabó T. Anna arra is kitért, hogy a vers örömét gyakran a nők adják át a gyerekeknek, a mondókák, népi imák, népdalok névtelen szerzői is sokszor nők, például Weöres Sándor is a falubeli parasztasszonyok énekének hatására vált költővé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szabó T. Anna TED-előadása november 14-én hangzott el, majd február elején interneten is közzétették:(Címlapfotó: Biró István)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?