Maros Mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást jelölték az Év Kiállítása 2022 címre

A Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Részlegében megtekinthető kiállítás június 11-én nyílt meg, és három kurátor szakmai együttműködésével jött létre.

A kiállítás ötlete 2017-re nyúlik vissza, az első világháborút és Románia egyesülését Erdéllyel mutatja be. A kiállítás három múzeumi szekció, a történelmi-, a néprajzi és a régészeti részleg együttműködésével készült.

A kiállítás négy tematikus egységből tevődik össze, a katonák frontbenyomásai, a háború civil lakosságra gyakorolt ​​hatásai, a marosvásárhelyi és Maros megyei rendszerváltás, illetve a háborús lövészárkok és a régészet kapcsolata. A háborút bemutató rész nem kronológiai elvek szerint rendezett, továbbá nem konkrét eseményeket mutat be, a hangsúly az egyszerű katona frontonl megélt benyomásaira helyeződik, függetlenül a hadseregtől, nemzetiségtől vagy a frontszakasztól.

Maros Mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban elnevezésű kiállítás multidiszciplinárisan dokumentált anyagokból tevődik össze. A kiállítás koncepciója több tematikus modulra épül. A szellemi utazás a Belle Epoque feldíszített kávézójában kezdődik, abban az időben, amikor a korabeli újságok közölték Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának hírét, majd folytatódik a szövetségpolitikával, toborzással, lövészárkokkal, katonai felszerelésekkel, a háború hatásaival, világháború front mögötti mindennapi életével kapcsolatos részekkel, valamint a polgári lakosság háborúval kapcsolatos támogatásáról szóló anyagokkal, a katonák motivációjával, kitüntetéseivel kapcsolatos részekkel. Emellett a kiállítás sok más szempontot is bemutat az adott időszakról, amit a Maros Megyei Múzeum kutatói meglepő részletességgel dokumentáltak.

Az eredményeket később közlik a verseny hivatalos honlapján, a https://pulszky.hu oldalon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?