Magyar filmdömping lesz hétvégén a tévében

Kerek évforduló kapcsolódik az április 30-i magyar film napjához: 120 éve készült el az első megrendezett magyar film, A táncz. Ez alkalomból a budapesti Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók 100-nál is több magyar filmet tűznek műsorra. Az NFI közleménye alapján az Erdélyből is elérhető tévécsatornák műsorából ajánlunk.

Az RTL május 1-jén a Brazilokat tűzi műsorra, a közönségkedvenc vígjátékban egy egész magyar falu sport lázban ég, miután kiderül, hogy egy titokzatos milliomos úgy döntött, szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja Brazíliába, este pedig a négy Magyar Filmdíjjal kitüntetett Rossz versek televíziós premierje lesz. Az RTL Most-on a Film+ Pop-up Magyar Film Napja kategóriában még több magyar alkotás nézhető online.

A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n: a Kovács Lajos, Kulka János, Scherer Péter főszereplésével készült akció-vígjáték, az Argo 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a Sose halunk meg, a Pappa pia és Bacsó Péter maró szatírája, A tanú.

A közmédia is gazdag programkínálattal készül. A Duna Televízió pénteken szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusát, a Meseautót és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora Borealist. Az M5-ön látható lesz a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a Szerelem és az Oscar-díjas Saul fia, valamint válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna World-ön újra lehet nézni az Oscar-díjas Mephistót és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű magyar egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a Macskafogóval. Az M2 gyerekcsatornán többek között Mekk Elek, Frakk, Süsü, a Mézga család, a Kuflik és Bogyó és babóca szórakoztatják a kicsiket.  

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az 50-es éveknek görbe tükröt állító Csocsó, avagy éljen május elseje! lesz látható. A HírTV a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A tizedes meg a többieket vetíti.  

A 120 éves magyar filmet ünneplő jubileumi események és projektek bemutatására a Nemzeti Filmintézet egyébként egyedülálló honlapot indított, ahol többek között 120 év / 120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gazdag gyűjteményéből, megismerhetjük azt a 120 elveszett vagy csak töredékesen ránk maradt filmalkotást, melyeket a filmtörténészek a legjobban keresnek, továbbá a Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Programot, melynek célja a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatása, hozzáférhetővé tétele és lehetőség szerinti hazahozatala. 

(Címlapon: Rossz versek)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?