Fennállásának 74. évfordulóját ünnepli a Puck Bábszínház – Ezekkel az előadásokkal készültek

Február 5-én, hétfőn ünnepli fennállásának 74. évfordulóját a kolozsvári Puck Bábszínház, a születésnap alkalmából a magyar és román tagozat két-két előadással készült, amelyeket különböző helyszíneken mutatnak be.

A bábszínház román társulatának első előadásában a Jancsi és Juliskát nézhették meg az érdeklődők Varga Ibolya rendezésében délelőtt 10 órakor a Kolozsvári Rádió székhelyén. A Jancsi és Juliska mese üzenete, hogy az összetartás és a szeretet legyőzheti a gonosz erőket. A darab forgatókönyvét Ovidiu Pecican írta, a díszletet Epaminonda Tiotiu tervezte, a zenét pedig Venczel Péter szerezte. A szereposztásban Ramona Atănăsoaie, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Angelica Pamfilie és Andra Cotiușcă tűntek fel. 

Az ünnepség a Grimm testvérek híres meséjével, A brémai muzsikusokkal folytatódott 11 órától, Rumi László rendezésében a monostori Dacia Moziban. A négy muzsikus kalandja Rumi László rendező elképzelése szerint a mese végén kezdődik, és az érdeklődők a jól ismert történet egy új oldalát ismerhették meg, ugyanis a négy muzsikus már őszen, kissé megöregedve jelenik meg és mesél a banda megalakulásáról és kalandjaikról. A szereposztásban Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Kötő Áron, Szűcs Tamás és Mostis Balázs látható. 

Részlet A brémai muzsikusok című darabból | Fotók: a Puck Bábszínház Facebook-oldaláról

A Puck Bábszínház 74 éves fennállásának ünneplése az intézmény székhelyén folytatódik 12.30-kor A csizmás kandúr című előadással, Cristinel Nedea rendezésében. A csizmás kandúr klasszikus történetét értelmezik újra a darabban, Cristian Nedea rendező javaslata szerint egy szerelmi történettel, amely kimondottan macskatörténet. A műsor román nyelven játszódik, és az ajánlott alsó korhatár három év. A zenés előadás szereposztásában Ionuț Constantinescu, Ion Iurcu és Iulian Lungu tűnnek fel.

Végül a bábszínház székhelyén 17 órakor a Mese a csodálatos szőlőfáról című előadás lesz látható Kovács Géza rendezésében. A szereplők a múlt, a jelen és a jövő határára, egy városba és annak egyik belső udvarára kalauzolnak el bennünket, ahol egy csodálatos szőlő nő, amelyet egy valódi szőlő ihletett, az, amely ma is a Puck Színház udvarán nő. A rendezőasszisztens Csog Brigitta volt, a darab szereplői Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Kötő Áron, Mostis Balázs, Patka Ildikó, Péter Izolda, Pünkösti Laura és Szűcs Tamás. A Mese a csodálatos szőlőfáról című darab magyar nyelven kerül bemutatásra, időtartama körülbelül 55 perc, az ajánlott alsó korhatár pedig négy év.

Részlet a Mese a csodálatos szőlőfáról című előadásból

Csog Brigitta, a Puck Bábszínház magyar társulatának irodalmi titkára megkeresésünkre elmondta, nagyon örvendenek, hogy már a 74. évet számolhatják, hiszen a Puck Bábszínház egy nagyon nagy múltú intézmény, rengeteg nagyon fontos személyiséggel, amilyen például Kovács Ildikó is volt, akinek az emlékére készült a nemrégiben bemutatott, és születésnap alkalmával is játszott Mese a csodálatos szőlőfáról című előadás. Hozzátette, A brémai muzsikusok Rumi László rendezésében azért került fel az ünnepi műsorra, mivel az egy abszolút közönségkedvenc”, amelyet rengeteget játszottak, és tavaly székelyföldi turnéra is sikerült elvinni.

„Bár nem egy kerek évfordulóról beszélünk, de igyekeztünk idén is úgy összeválogatni előadásokat, hogy tudjunk a közösséggel együtt ünnepelni. Ugyanakkor fontos volt az is mindkét társulat számára, hogy úgy szervezzük a programokat, hogy egy picit kimozduljunk a bábszínházból, és tudjuk mobilizálni a közösséget, hogy minél több ember minél több helyszínen el tudjon jutni az előadásainkra” – emelte ki.

Mindegyik előadás esetében a hétköznapi jegyárak érvényesek: teljes árú jegyet 40 lejért vásárolhatnak, kedvezményes jegyet gyerekek, diákok vagy egyetemisták részére 10 lej értékben lehet váltani, szintén kedvezményesen vásárolhatnak jegyet a nyugdíjasok 20 lejért. Online ITT lehet jegyet vásárolni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?