Ma ünnepli 60. születésnapját Brad Pitt

Hatvanadik születésnapját ünnepli a világ egyik legismertebb Hollywood-i színésze, Brad Pitt. A többszörös Golden Globe- és Oscar-díjas filmcsillag olyan, már-már klasszikussá vált szerepeket tudhat magáénak, mint Achilles karaktere a 2004-ben bemutatott Trója című filmben, de ő alakította Tyler Durden-t is az 1999-es Harcosok Klubjában.

William Bradley Pitt az Oklahoma állambeli Shawnee-ben született. Az 1980-as évek végétől tévésorozatokban szerepelt, 1987-ben a Dallasban is felbukkant. Első főszerepét A Nap sötét oldala című amerikai-jugoszláv koprodukcióban kapta, de nem sokkal a forgatás befejezése előtt kitört a délszláv háború. A leforgatott anyag nagy része eltűnt és csak tíz évvel később került elő, a filmet is ekkor mutatták be, írja az MTI.

Forrás: Getty Images

Az áttörést 1991-ben a Thelma és Louise sármos stoppos fiúja hozta meg számára (a szerepért versenyben volt az akkor még szintén ismeretlen George Clooney is). Egyetlen jelenete sztárrá tette, de a szépfiú kategória ellen lázadt, s két olyan filmet is elvállalt, amely a kritikusoknál és a mozipénztáraknál is megbukott. 

A csorbát 1992-ben a Robert Redford rendezte Folyó szeli ketté című drámában köszörülte ki, majd következett 1994-ben a vegyes fogadtatásban részesült Interjú a vámpírral és a Szenvedélyek viharában című dráma, amelyért először jelölték Golden Globe-díjra. 

Forrás: Getty Images

A Hetedik című bűnügyi thrillerben egy fiatal detektívet játszott, Terry Gilliam 12 majom című filmjében pedig egy látomásoktól gyötört elmebeteget, ezért az alakításért megkapta a Golden Globe-díjat és Oscar-díjra is jelölték.

A Hét év Tibetben című életrajzi drámában egy osztrák hegymászót személyesített meg, 1999-ben a Harcosok klubja című kultfilmben szerepelt. A következő évben a világ legvonzóbb férfijának választották meg, de ekkor már senki sem vitatta, hogy a megnyerő külső mögött tehetséges színész rejtőzik. Bizonyságát adta ennek a Ha eljön Joe Black című romantikus drámában, a Bábel című filmdrámában és a Benjamin Button különös élete című filmben is, utóbbiért 2008-ban másodszor jelölték Oscar-díjra.

Forrás: Getty Images

Elemében érzi magát a vígjátékokban is, mint a Julia Roberts-szel forgatott A mexikói, az Ocean's trilógia filmjei, Guy Ritchie Blöff című filmje, illetve a Mr. és Mrs. Smith. 2009-ben került a mozikba Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című második világháborús filmje, amelyben a színész új oldaláról mutatkozott meg. A kritika elragadtatással szólt Terrence Malick Az élet fája és a Michael Lewis könyvéből készült Pénzcsináló című filmekben nyújtott alakításáról, az utóbbiért ismét Golden Globe-díjra jelölték, és a legjobb főszereplő kategóriában elnyerte a New York-i filmkritikusok díját.

2014-ben az Igaz szívvel című televíziós drámáért Primetime Emmy-díjat kapott, a 12 év rabszolgasággal pedig begyűjtötte első Oscar-díját, mindkettőt producerként. E filmeket is sikeres produkciók követték, mint A nagy dobás 2015-ben, a Szövetségesek 2016-ban vagy az Ad Astra 2019-ben. Szintén 2019-ben került a mozikba a Quentin Tarantino által írt és rendezett Volt egyszer egy... Hollywood, melyben Leonardo DiCaprio karakterének kaszkadőrét játszotta. Alakításáért immár színészként is, a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte az Oscar-díjat és második Gloden Globe-díját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?