Lucian Romaşcanu: túlságosan átpolitizálták az Eurovíziós Dalfesztivált

Várja a vizsgálat eredményét az Eurovíziós Dalfesztivál zsűribotránya kapcsán, és reméli, hogy a Román Közszolgálati Televízió (TVR) nem érintett, írta kedden Facebook-oldalán Lucian Romaşcanu kulturális miniszter.

A tárcavezető szerint az egész dalversenyt újra kellene gondolni, mert a szavazás most szimpátiákon, jószomszédi viszonyon alapszik, szakmai elvek helyett. Ez persze nem vonatkozik Romániára és Moldova Köztársaságra, sietett megjegyezni Romaşcanu. Mint írta, a két ország esetében azonos nyelvről és kultúráról van szó, így egy újragondolt Eurovízión valójában közös előadót kellene indítsanak.

Romaşcanu kifejtette, hogy új alapokra kellene helyezni a zenei vetélkedőt, úgy, hogy a közönségszavazat valóban számítson. A szavazatok politikai alapú szétosztásának, ami a miniszter szerint évek óta jellemzi az Eurovíziós Dalfesztivált, semmi köze nincs a verseny eredeti céljához. „Túlságosan elpolitizálták ezt az eseményt, ami kulturálisként indult, azzal a céllal, hogy megerősítse a viszonyt Európa országai között, nem azzal, hogy felbontsa őket” – fogalmazott.

A kulturális miniszter szerint „bizonyos döntéshozók” ügybuzgalma valójában rosszat tett Ukrajnának, az országnak ugyanis kizárólag művészi érdeme okán kellett volna nyernie vagy veszítenie.

Mint ismert, az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) bizonyos „szabálytalan szavazási minták” miatt hat ország – köztük Románia – zsűrijének a pontszámait nem vette figyelembe a második elődöntőben. Románia zsűrije Moldova Köztársaság előadójának adott maximális pontszámot, ezek a pontok viszont végül Ukrajna előadójához kerültek. A TVR közölte, hogy magyarázatot vár a helyzetre.

A szombat este közzétett hivatalos eredmények szerint a versenyt az Ukrajnát képviselő Kalush Orchestra nyerte.Kalush Orchestra | fotó: Agerpres/EPA

A zenekar azóta már hazatért Ukrajnába és a lengyel határ közelében léptek fel. Kedden lembergi sajtótájékoztatójukon azt is bejelentették, hogy európai jótékonysági turnét szerveznek, a bevételüket pedig az ukrán hadseregnek ajánlják fel, írta meg a CNN. Emellett az eurovíziós díjhoz kapott szobrot is elárverezik, az érte kapott összeget pedig szintén hazájuk hadseregéhez juttatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?