Ukrán elnök: az eurovíziós győzelem segíti a krími rendezést

Porosenko kitüntette Jamalát az eurovíziós győzelemért. Szeretné, ha az UNICEF nagykövete is lenne.

„Ez fantasztikus eredmény, amivel rengeteg embert boldoggá tettél” – mondta Petro Porosenko államfő, amikor átadta az Ukrajna Népi Művésze kitüntetést Jamalának. A krími tatár énekesnő a hétvégén Stockholmban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

Jamala rendkívüli jelentőséggel bír az egész ukrán nép és a krími tatár kisebbség számára – mondta Porosenko. Szerinte az énekesnőnek köszönhetően a krími tatárok 72 évvel ezelőtti kitelepítésének tragédiájáról és a félsziget jelenlegi orosz megszállásáról már nemcsak a diplomaták, hanem a hétköznapi emberek is tudomást szereztek. Porosenko szerint gyakorlatilag az egész világ Ukrajna és a krími tatár kisebbség mellé állt.

Jamala dala, amelyben megénekelte családja történetét, a krími tatárok tragikus sorsát, olyan mértékben megérintette az emberek szívét, hogy „nem tudtak nem szavazni” az énekesnő mellett, és „részesévé válni a folyamatnak, amely a Krím felszabadításához vezet” – mondta Porosenko.

„Neked köszönhetően a krími kérdés rendezése újra a lapok első oldalára került” – mondta a Jamalát méltató államfő.

Porosenko utasította a külügyminisztériumot, keressék meg az ENSZ Gyermekalapját, az UNICEF-et, hogy az énekesnőt nevezzék ki a nemzetközi szervezet tiszteletbeli nagykövetének.

"Nem tudtam tovább hallgatni"

„A dalt azért írtam meg, mert egyszerűen nem tudtam tovább hallgatni, el akartam mondani az igazságot a krími tatár nép elleni szörnyű tettekről, amelyek sokáig a nyilvánosság elől rejtve voltak, és amelyekhez hasonlókat most még az ukrán népnek is át kell élnie” – írta honlapján Jamala.

Egyre több ukrán város jelenti be, hogy kész megrendezni a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált. A fővároson, Kijeven kívül Lemberg (Lviv), Odessza, Herszon, Dnyipropetrovszk és Harkiv is jelezte, hogy kész otthont adni a dalversenynek. Az állami költségvetésből ugyanis jelentős összeget kap infrastrukturális fejlesztésre az a város, ahol a nemzetközi fesztivál zajlani fog. Felvetődött az is, hogy több város ad majd otthont a rendezvénynek.

Kapcsolódók

Kimaradt?