Látogatói rekord a felújított Székely Nemzeti Múzeumban

Óriási érdeklődés övezi, és szeretik a látogatók a felújított Székely Nemzeti Múzeumot. A sepsiszentgyörgyi közgyűjtemény tavaly októberi újranyitása óta közel 4000 látogatót fogadtak. Ez a szám jóval meghaladja a sokéves átlagot, hiszen a múzeumokban a téli időszakban általában alacsonyabb a látogatók száma, számolt be érdeklődésünkre Vargha Mihály múzeumigazgató.

Mint ismert, négy évig tartó felújítás és korszerűsítés után, tavaly október végén nyitott újra a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény. A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben 30 százalékkal megnövelték a kiállítótereket, ahol új szemléletű, a tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá és a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények által teszik élővé a múzeumot.Székely Nemzeti Múzeum újranyitása | Fotó: Vargyasi Levente Bartha Zonga múzeumpedagógus a Maszol érdeklődésére felidézte, hogy már az újranyitás napján több mint 600 látogatót fogadtak. „Az azóta eltelt hónapokban, alig győztük fogadni a látogatókat, ezért önkéntesek segítségére is szükségünk volt” – tette hozzá Vargha Mihály.

A múzeumigazgató arra is kitért, hogy a Székely Nemzeti Múzeum újranyitása óta jelentősen megnőtt a román anyanyelvű látogatóik száma, akik „már nem előítéletekkel, hanem kíváncsian jönnek". Hozzátette: ez a tendencia Székelyföld más múzeumaiban is tapasztalható, így ezek a „híd szerepet" is betöltik a két nemzet között.

Élő közösségi térként született újjá a Székely Nemzeti Múzeum

Vargha Mihály szerint „élő múzeumot” alakítanak ki hiszen a korszerűsített múzeumban több multimédiás eszközt is beszerelnek, illetve új szemléletű kiállításokat mutatnak be. A digitális tartalmakkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szeretnék a gyerekeket érzékennyé tenni a múlt iránt.Vargha Mihály | Fotó: Kovács Zsolt Emellett a sepsiszentgyörgyi múzeum szélesítette kínálatát, hiszen már közösségi eseményeknek, akár egyházi esküvőknek is helyt ad. Vargha Mihály arról számolt be, hogy a felújított Kós Károly által tervezett épület egyik termében egy oltárt állítottak fel, amelynek közepén egy körülbelül 300 éves, Szűz Máriának szentelt ikon található. Ebben a teremben a házasulandók kérésére vallási esküvői szertartásokat is szerveznek.

A Szent György napokon ismét lesznek múzeumkerti rendezvények

Vargha Mihály szerint az idei Szent György Napok eseményeihez ismét csatlakozik a Székely Nemzeti Múzeum. Sokan érdeklődnek már, hogy az újranyitás után ismét a városnapok része lesz-e a múzeumkert, mondta az igazgató, aki rámutatott: a felújítás során a dendrológiai parkká alakított kertben amfiteátrumot is építettek így helyt adnak koncerteknek.Fotó: Vargyasi Levente Elképzelés szerint a Szent György Napokon a múzeumkertben klasszikus-, régizene-, jazz műfajoknak és táncház muzsikának adnak helyt. Ugyanakkor nem szeretnének hatalmas tömeget a múzeumkertben és arra kérik majd a látogatókat, hogy vigyázzanak a felújított múzeumkerti növényzetre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?