Kántoresque: online mutatják be Kántor Lajos irodalomtörténész hagyatékát

Honlap indult Kántor Lajos (1937-2017) kolozsvári irodalomtörténész, filológus, kritikus kiemelkedően gazdag hagyatékának feltérképezésére. A Kántoresque mögött a Babeș-Bolyai Tudományegyetem irodalomtudományi-, illetve média szakkollégiuma, a Láthatatlan Kollégium és a Spectator Média Kollégium áll.

„Kántor Lajos kiemelkedő szerepet vállalt a romániai rendszerváltás politikai és kulturális folyamataiban. 30 évvel a rendszerváltást követően a hagyatékkal való megismerkedés hozzásegítheti a rendszerváltás után született fiatalokat ahhoz, hogy konkrét szövegek, dokumentumok, levélanyagok, megfigyelési dossziék tanulmányozása révén szembesüljenek a történeti jelentőségű kulturális és társadalmi átalakulásokkal, korábbi nemzedékek életformájával és értékrendjével” – olvasható a Kántoresque bemutatkozó szövegében.Kántor Lajos | fotó: Kántor László/Kántoresque

Míg a Láthatatlan Kollégium tagjai filológiai és oral history típusú módszertani megközelítésben tanulmányozzák Kántor Lajos munkásságát és hagyatékát, levelezését Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, irodalomtörténész vezetésével, a Spectator Média Kollégium hallgatói a kutatási eredmények bemutatásáért felelnek, Vallasek Júlia irodalomtörténész, irodalomkritikus, műfordító vezetésével. Mint a leírásból kiderül, dokumentumfilmet terveztek forgatni Kántor Lajos hagyatékáról, de a járványhelyzethez alkalmazkodva végül honlap mellett döntöttek. A projektet az ImportDirect támogatja.

Az erdélyi magyar irodalom kutatásának intézményes keretekre, forrásokra, illetve szemléleti megalapozásra van szüksége, Kántor Lajos életműve és hagyatéka pedig mindkét szempontból megkerülhetetlen, mondta a Szabadság napilapnak a projektről Balázs Imre József. „Egy jelentős életműtől indultunk, de tágabb megközelítésben azt mondhatnám: az emlékezet működése, az emlékezési formák megmutathatósága az, amit interjúkban, fotókban, webes anyagokban szeretnénk nyilvánosság elé tárni” – hangsúlyozta a lapnak nyilatkozva Vallasek Júlia.

A honlapon jelenleg a Láthatatlan Kollégium diákjainak tanulmányai, Kántor Lajosról és egykori kolozsvári otthonáról készült felvételek, Balázs Imre József és Tibori Szabó Zoltán Kántor Lajosról írt nekrológjai találhatóak meg, de a tartalom folyamatosan bővülni fog, ígérik a kezdeményezők. Az újdonságokról a projekt Facebook-oldalán is hírt adnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?