András Sándor és Pomogáts Béla kapta meg a Korunk Kulcsát

A Korunk szerkesztőségének elismerését jelző Korunk Kulcsát vette át kedden délután, Kolozsváron András Sándor író és Pomogáts Béla irodalomtörténész. A díjátadót követően mindkét díjazott előadást tartott.

A mai nap egyrészt ünnep, másrészt azonban számvetés is – fogalmazott a díjátadó megnyitóbeszédét tartó Kovács Kiss Gyöngy történész, a folyóirat főszerkesztője, elmesélve, hogy a 2004-ben alapított Korunk Kulcsát a jegyzőkönyv szerint ellenszavazat nélkül fogadták el tíz évvel ezelőtt.

Költő, teoretikus, szerkesztő, prózaíró kronológiai sorrendben, de valójában időről-időre keverve ezeket a jelzőket – így méltatta Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese András Sándor írót, megjegyezve róla, az 59-os eseményeket követően a nyugati magyar írók közé lett sorolva, és ha publikációi idegen nyelven is jelentek meg, irodalmi életműve a magyar irodalom részévé vált.

Kántor Lajos, a Korunk Baráti Társaság elnöke Pomogáts Béla irodalomtörténészről kifejtette, közösségi munkája, mindaz, amit Erdélyért tesz, jelentős, ahogyan a folyóiratban megjelent írásai is – egyik első publikációja például Kós Károllyal készült. Irodalmi munkásságáról elmondta, könyvei száma vetekedik Jókai eredményeivel, a méltatott Pomogáts közeledvén a századik kötetéhez.

Kimaradt?