Kolozsvári Magyar Napok: a főkonzulátus is egész nap programokkal vár

Családi, gasztronómiai, közéleti beszélgetős programokkal és koncertekkel várja a látogatókat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Kolozsvári Magyar Napok alatt. A Főtér 23. udvarát a KMN állandó rendezvényhelyszíneként szeretné bevinni a köztudatba a főkonzulátus.

A tavalyi élményudvar után idén tovább bővít Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, és még több programmal vesz részt a Kolozsvári Magyar Napokon augusztus 13. és 20. között. A főkonzulátus Főtér 23. alatt található udvara és rendezvényterme nyitva lesz szerdától szombatig. 12 órától este 11 óráig változatos zenei, kulturális, gasztronómiai és közéleti programkínálat várja a látogatókat.

„Az idei évben újdonság, úgy döntöttünk a Kincses Kolozsvár Egyesülettel, hogy szorosabbra fogjuk az együttműködésünket, és 2023-ban először a Főtér 23. udvara a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos rendezvényhelyszíne lesz. Hagyományt szeretnének ezzel teremteni, és a további években is szeretnénk rendezvényhelyszínként részt venni a magyar napok programjában” – mondta el a Maszolnak Mile Balázs, első beosztott konzul.

Fotó forrása: a Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

Családbarát megközelítésben gondolkodtak, minden korosztálynak igyekeztek vonzó programkínálatot kialakítani. Koradélután a legkisebbeknek lesz gyermeksarok és kézműves-foglalkozás az Áldás Népesség Egyesülettel együttműködésben. Szintén a kicsikre gondolva hívták meg Huzella Pétert, a Kaláka együttes egykori tagját, Kossuth-díjas zeneszerzőt.

A délutáni órákban a közéleti témák lesznek fókuszban, ami mellé gasztronómiai kínálattal is készültek.

„El fog jönni hozzánk a Szamos Marcipán, a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Gyulai Kolbász is fog beszélgetéssel egybekötött kóstolót tartani az udvaron. Az esti órákban pedig koncerteket szerveztünk a főkonzulátus udvarára. Fel fog lépni többek között a Transylvanium, a Gladius, valamint az Intim Torna Illegál tagja, Dorogi Péter ad egy szál gitáros koncertet” – ismertette Mile Balázs konzul.

Fotó forrása: az Intim Torna Illegál Dorogi Facebook-oldala

Tematikus beszélgetések lesznek a vallási örökségről, az orosz-ukrán háborúról, az Európai Unió jövőjéről, de kifejezetten a fiatalokat is szeretnék megcélozni azzal, hogy meghívták Balogh Péter, Petya vállalkozót, angyalbefektetőt, aki a Cápák között című televíziós műsorból ismert. A bennünk lakó innovátor kiszabadítása címmel szerveznek vele beszélgetést.

A vallási örökségről szóló tematikus beszélgetés vendége Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, miniszteri biztos lesz, valamint Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, Veres Stelian, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója és Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke.

„A vallási örökségünk, a vallásturizmus kiemelt terület számunkra. Az idei magyar napok lezárásának is tekinthető majd az augusztus 20-i szentmise, amit Ft. Várszegi Asztrik, bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát fog celebrálni, ehhez kötődően terveztük ezt a panelbeszélgetést” – mondta Mile Balázs.

Mile Balázs első beosztott konzul | Fotó: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

Hozzátette: „lesznek a tágabb regionális környezetünk jelenlegi kihívásairól szóló beszélgetéseink is. Ennek vendége lesz Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, Demkó Attila író, biztonságpolitikai szakértő. Ezt a beszélgetésünket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen szerveztük”.

Az Európai Unió jövőjéről Németh Zsolttal, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével fog beszélgetni Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, illetve Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség külügy bizottságának elnöke. A kerekasztal-beszélgetést Grezsa Csaba főkonzul fogja moderálni.

„Újdonság, hogy a főkonzulátus udvarán színpadot helyezünk el, ezen a színpadon fogjuk tartani a közéleti beszélgetéseinket is. Mi úgy képzeljük el, hogy ez egy nyitott udvar, élményudvar, és azt gondolom, hogy lesz lehetőség a kötetlenebb formátumú eszmecserékre is” – válaszolta Mile Balázs arra a kérdésünkre, hogy esetleg lehet-e majd a közönségnek is kérdezni a tematikus beszélgetések alkalmával.  

A Főtér 23. udvara délelőttől késő estig nyitva áll majd, és azokat is várja, akik enni, inni, kávézni, megpihenni térnének be. A főkonzulátus rendezvényeinek részletes programja megtalálható a 14. Kolozsvári Magyar Napok programjában, ami itt nézhető meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?