Újra elrajtol a KMN-Donaton Terepfutóverseny

Idén újra várják a jelentkezőket az ötödik KMN-Donaton Terepfutóversenyre, amely  a 14. Kolozsvári Magyar Napok szombati napján startol el.

A korábbi évekhez képest idén egy nappal korábban, augusztus 19-én (szombaton) 10 órától, a korábbi években már bevált helyszínen, a Donát-legenda szülőföldjén, a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a KMN-Donaton Terepfutóverseny résztvevői tizenegy különböző kategóriában és három különböző – 1, 5 és 10 kilométeres – távon.

Fotók: KMN

„Idei versenyünkre legkésőbb augusztus 12-én 20 óráig lehet jelentkezni a www.donaton.ro oldalon. A nevezési díj 14 év alattiak számára 15 lej, a 14 év felettieknek pedig 25 lej. A rajtcsomagokat augusztus 18-án (pénteken) 15 és 20 óra között a főtéri Infópontnál vehetik át a résztvevők. A versenyzőknek mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítunk, a befutók teljesítményét pedig éremmel jutalmazzuk. Ugyanakkor szintén a terepfutóverseny helyszíne ad otthont a hagyományossá vált, magyarnapos örömfőzésnek, valamint gyermekprogramoknak, melyekre szintén szombaton (augusztus 19-én) várjuk az érdeklődőket. Az örömfőzés részleteivel és a vonatkozó regisztrációs feltételekkel hamarosan jelentkezünk” – írják közleményükbe a szervezők.

Mint ismeretes, a legenda szerint – közel 400 évvel ezelőtt –, épp a Hója-erdő területén (a KMN-Donaton Terepfutóverseny mai helyszínén) legeltetett Donát, aki egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvár ellen vonuló török seregre. Ezt követően a hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, bezörgetett a Monostor-kapun, s rohant egyenest a városházára. Csak annyi ideje volt, hogy riassza a városlakókat, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták, s elkergették az ellenséget. Az idén ötödik alkalommal megszervezésre kerülő versenyünkkel ismét rá emlékezünk, futás közben pedig fejet hajthatunk Donát szobra előtt, amely a múzeum bejáratát őrzi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?