Januárban újraindult A szem folyóirat

Január 8-án újraindult A szem folyóirat. A kolozsvári-pécsi szerkesztőségi gárda tavaly szeptemberben jelentette be a lap Új szem nevű második folyamát. A folyóirat négy rovatával a kultúra, a társadalom és az aktivizmus lehetőségeit keresné olvasóival, szerzőivel és szövetségeivel együtt, terveik szerint úgy online, mint élőben.

A szem irodalmi és társadalmi portálként alakult 2015 őszén, a kolozsvári BBTE bölcsészhallgatóinak kezdeményezésére. Noha létrejöttében nagy szerepet játszott a Kar magyar tanszékeinek szellemi közege, A szem nemsokára túlnőtt a szűkebb intézményi és szakmai nyilvánosság érdeklődési körén – írják közleményükben a folyóirat szerkesztői.

„A szerkesztőség tagjai és a lap szerzői kezdetben arra vállalkoztak, hogy a magyar irodalomról (és az akkoriban újraformálódó magyar irodalmi intézményrendszerszről) való beszédmódot kibillentsék a polgári nyilvánosság keretei közül. Ez a törekvés hamar kiegészült a kritikai elméletek, a társadalomkritika, illetve a lakhatási, feminista és a kurd önrendelkezésért folyó aktivizmus bemutatásával és terjesztésével” – tették hozzá.

A szem szerkesztőségének széles mozgásterét az tette lehetővé, ami 2021-es megszűnését is eredményezte: a lap mindenféle finanszírozás nélküli, önkéntes munkában végzett működtetése.

Idén azonban – a tanulságokat levonva – kolozsvári és pécsi tagokból álló szerkesztőséggel kezdték meg a munkát, akiknek kapcsolatát korábbi időkre visszanyúló együttműködések, barátságok és közös elvi elköteleződések alapozták meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?