Besztercén még a minoriták is ortodoxok voltak a 13. században

Felkerült egy fotó a közösségi médiába egy tábláról, amely Besztercén található az egykori minorita kolostor templomának falán. A hajlék a kommunizmusban került az ortodox egyházhoz, a felirat szerint azonban a 13. századi műemléket, a város legrégebbi templomát az ortodoxok építették.

Történelemhamisításnak lehetnek tanúi azok, akik a Besztercén található egykori minorita kolostor templomához látogatnak. A ma valóban az ortodox egyház kezében lévő épületre ugyanis az ubbi időszakban kikerült egy tábla, amely azt állítja, hogy a 13. század végén épült műemlék az ortodoxok keze munkáját dicséri. A gond csupán az, hogy a történelmi tények nem éppen ezt támasztják alá.

Forrás: Facebook

1268-ban említik először a források a minoritákat Besztercén. A Szűzanyának szentelt templomuk és kolostoruk is ebben az időszakban épülhetett. Valószínűleg az 1250-es években kezdődtek a munkálatok a templom szentélyén, a nyugati homlokzat pedig utoljára, 1270 táján készülhetett el. A templomot utólag többször javították, alakították. A 20. század elején a déli homlokzaton – a szentély nyugati, valamint a hajó keleti végén – előkerült az egykori falfestmények néhány töredéke, amelyek viszont ma már nem láthatók. A feltáráskor készült leírások alapján ezek Szent György, Szent Mihály arkangyal, Szent Imre herceg, Szent László király alakjait ábrázolták, feltételezhetően egy Királyok imádása kompozíciót, továbbá az áldó Krisztus és Szent Bertalan alakjai között a donátort is megjelenítették – olvasható az Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.

Forrás: Romániai Magyar Lexikon
 
1893-ban a görög-katolikus egyház vásárolta meg az üresen álló épületegyüttest. 1948-ban a kommunista hatalom azonban megszüntette a görög katolikus egyházat, így besztercei templomuk az ortodox egyház birtokába került. Azóta valóban ez a felkezet használja.

A kérdés csupán az, hogy néhány évtized alatt hogyan felejtődött el néhány évszázad? Bár a templom valóban a 13. század óta áll, de nem egészen nyolcvan éve van az ortodox egyház tulajdonában, így durva ferdítés a felekezetnek és a templom történetének ilyen szoros kapcsolatát hangoztatni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?