Elhunyt Mende Gaby színésznő

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata őszinte részvéttel osztozik Tompa Gábor színházigazgató édesanyja elvesztése okozta fájdalmában.

Mende Gaby 92. életévében hunyt el. „Mende Gaby elrepült közülünk. Az elszakadás előzmény nélküli fájdalma és az előállt, betölthetetlen hiány egyetlen pillanattá zsugorítja az élet egészét. Most elsősorban nem a színésznőre, hanem az édesanyára gondolok, hiszen Tompa Gábor édesanyja távozott el közülünk. Osztozunk Gábor fájdalmában, mint barátai és mint a kolozsvári társulat tagjai, de tudjuk, hogy lehetetlen. Részvétet nyilvánítunk, de érezzük, hogy milyen nehéz dolgot mondunk, hiszen a fájdalom megoszthatatlan. Elszakadás, szétszakíttatás: az édesanya halála iszonyatos mélységeket tár fel a lélekben” – írja Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője a színház oldalán közzétett nekrológban, mely teljes terjedelmében itt olvasható.

Mende Gaby Szászrégenben született 1929. szept. 29-én. 1948-ban szerződött a Székely Színházhoz, az ötvenes évek közepétől kezdve számos főszerepet játszott. Főként előkelő hölgyeket, fölényes dámákat, nagyasszonyokat elevenített meg hitelesen, itt-ott ironikus színekkel, hangsúlyokkal: F.Sz. Ledér (Vörösmarty M.: Csongor és Tünde); Jelena Andrejevna (Csehov: Ványa bácsi); Mrs. Erlynne (Wilde: Lady Windermere legyezője); Fuchsné (Barta L.: Szerelem); Julia Filipovna (Gorkij: Nyaralók); Olivarez hercegnő (Schiller: Don Carlos). (Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?