Elhalasztották az UNESCO világörökségi bizottságának idei, oroszországi ülését a háború miatt

Meghatározatlan időre elhalasztották az ukrajnai háború miatt az UNESCO világörökségi bizottságának 45. ülését, amelyet az oroszországi Kazanyban tartottak volna június 19. és 30. között.

A halasztás kompromisszum eredménye, mivel a nyugati államoknak nem sikerült kellő támogatást szerezniük az oroszországi helyszín törléséhez. Negyvenhat tagország, köztük Németország és Franciaország április 8-án nyílt levélben fenyegetőzött az idei ülés bojkottjával arra az esetre, ha azt Oroszországban vagy orosz elnökség alatt tartják meg. Az új helyszín vagy időpont megnevezése nélküli halasztást mint kompromisszumot az orosz fél kezdeményezte.Az UNESCO párizsi székhelye | fotó: Wikimedia Commons

A német UNESCO-bizottság főtitkára elképzelhetetlennek nevezte, hogy Németország részt vegyen Oroszországban vagy orosz elnöklettel tartott találkozón mindaddig, amíg Oroszország folytatja a háborút Ukrajna ellen, és ezzel veszélyezteti, pusztítja az ukrán kulturális és természeti örökséget, megsértve a világörökségi egyezményt. A világörökségi bizottság éves ülésein döntenek újabb jelöltek felvételéről az UNESCO világörökségi listájára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?