Egyedülálló lelet: jó állapotú díszhintót találtak Pompejiben (VIDEÓ)

Római kori díszhintó szépen megőrződött maradványait tárták fel a régészek Pompeji határában, írja a Reutersre hivatkozva az Agerpres. A várost i.sz. 79-ben temette maga alá egy vulkánkitörés.

A négykerekű hintó vasból, bronzból és ónból készült, és jó állapotban megmaradt egy villa istállójában, Pompeji városfalától mintegy 700 méterre.

Először tártak fel ilyen járművet a régióban, korábban csak szállításra és munkára használt szekereket találtak, mondta a Pompeji régészeti lelőhely igazgatója, Massimo Osanna, aki szerint egyedülálló felfedezésről van szó. A régész szerint a díszhintót ünnepi felvonulások alkalmával használhatták. A leletet az olasz kulturális miniszter is egyedülállónak, Olaszországban előzmények nélkülinek nevezte.

Pompeji városát – Nápolytól 23 kilométerre dél-keletre – 13 ezren lakták, amikor a Vezúv kitörése hamu alá temette. A romjait csak a 16. században fedezték fel, a szervezett feltárás 1750 körül kezdődött, és mára az ókori város mintegy kétharmadát tárták fel.

(Címlapkép: Pompeii - Parco Archeologico/Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?