Doina Cornea emléke előtt tiszteleg az Erdélyi Néprajzi Múzeum új kiállítása

HŐSNŐK – Román és cseh nők a múltban és jelenben címmel nyílt kiállítás szerdán az Erdélyi Néprajzi Múzeumban, amelyet a szervezők minden olyan bátor, odaadó és kitartó nőnek dedikálják, akik harcba mertek szállni a jogaikért, a szabadságért, az egyenlőségért és a demokráciáért.

A tárlat Doina Corneát, az antikomunista ellenállás legendás személyiségét állítja középpontba, az „antikommunista ellenállás hiteles hősnőjét”, aki „erkölcsi mérföldkőt” jelentett Románia demokráciára való áttérésének nehéz éveiben. A tárlaton az egykori aktivista számos fényképét, emléktárgyát, íróasztalát és írógépét lehet megtekinteni, és lehetőség nyílik egyik beszédébe is belehallgatni.Fotók: A szerző felvételei

A 80-as években Doina Cornea azon kevés ellenzékiek közé tartozott, akik szembe mertek szállni Ceaușescu diktatúrájával. 1982-ben írta meg első tiltakozó levelét a rezsim ellen, amelyet elküldött a Szabad Európa Rádiónak, és amely miatt 1983-ban elbocsátották, tanulmányait nem tudta befejezni. 1983 és 1989 között vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, fenyegetéseknek és üldöztetésnek vetették alá. Végül 1989-ben szerezte meg a Brüsszeli Szabadegyetem díszdoktori címét, később pedig nemzetközi elismerésben részesült az emberi jogokért való küzdelme és a romániai kommunizmus elleni harcában nyújtott bátorsága miatt.  

Az 1989. decemberi események után Corneát beválasztották a Nemzeti Megmentési Front Tanácsába, ahonnan 1990 elején lemondott, mivel úgy vélte, hogy a front Gorbacsovnak van alárendelve. Alapító tagja volt a Társadalmi Párbeszéd Csoportnak és a Romániai Antitotalitárius Demokratikus Fórumnak, amely a demokratikus ellenzék egyik első egyesítési kísérlete volt.

Doina Cornea folyamatos tevékenykedett Románia demokratizálódása és a jogállamiság megszilárdítása érdekében, több mint 100 cikke jelent meg különböző újságokban és folyóiratokban, például a 22, România liberă, Vatra és Memoria kiadványokban. 2018. május 4-én hunyt el Kolozsváron, és katonai tiszteletadással a Házsongárdi temetőben temették el.

A tárlatot a Bukaresti Cseh Központ, a Doina Cornea Alapítvány és az Erdélyi Néprajzi Múzeum szervezte. A kiállítást március 14-ig, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között lehet látogatni.

Fotók: A szerző felvételei

Kapcsolódók

Kimaradt?