Botrány a Nemzeti Művészeti Múzeumban – Két történész azt állítja, hogy hamisítványok vannak a Brauner-gyűjteményben

Két történész azzal vádolja a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeumot, hogy hamisítványokat állított ki a Victor Brauner szürrealista művésznek szentelt kiállításon. Ezek még a volt miniszterelnök, Adrian Năstase családjának tulajdonába állhattak. A gyanúról értesítette a Művelődési Minisztériumot is a Romániai Művészet Szakértők és Értékelők Egyesületének elnöke. A múzeum képviselői azt állítják, hogy a festményeken elismert szakemberek hitelesítései vannak.

Pavel Șușară, a Művészeti Szakértők és Értékelők Egyesületének elnöke levelet küldött a Kulturális Minisztériumnak, amelyben megjegyzi, hogy ezen a kiállításon hamisítványok is vannak, és kérik a minisztériumot, hogy a véleményt nemzetközi szakértőtől kérje ki.

Egy másik művészettörténész, Adrian Buga azt írta Facebook-oldalán, hogy ezek a hamisítványnak vélt művek Adrian Năstase és családja gyűjteményének részét képezik, és szerinte szakértői ellenvizsgálatot kell kérni. Azt javasolta, hogy a múzeum sürgősen kérje nemzetközi szakértők közbenjárását, hogy a vádakat megerősítsék vagy cáfolják, hiszen mint fogalmazott, mindig is harcolt a hamis műtárgyak árusítása ellen, hiszen egyedül az eredeti alkotás képes felemelni a néző lelkét.

Călin Stegerean, a Nemzeti Művészeti Múzeum igazgatója is reagált a vádakra. Mint mondta, elfogadták a műveken található elismert szakértők hitelesítését, és az életrajzi forrásokban való jelenlétüket sem vitatták tudományos munkákban.

Adrian Năstase egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?